Τουρκμενιστάν: Οι Αρχές συγκέντρωσαν τουλάχιστον 7.000 ανθρώπους για μαζικό αθλητισμό

0
117

Το αυταρχικό καθεστώς του Τουρκμενιστάν προτίμησε να αψηφήσει τις συμβουλές των ειδικών που εφαρμόζονται σε σχεδόν όλο τον υπόλοιπο κόσμο για την αποτροπή της εξάπλωσης της πανδημίας του κορωνοϊού: χθες, παγκόσμια Ημέρα Υγείας, οργάνωσε συγκεντρώσεις για μαζικό αθλητισμό.

Χθες το βράδυ η κρατική τηλεόραση στη χώρα της κεντρικής Ασίας μετέδωσε πλάνα στα οποία εικονίζονται εκατοντάδες πολίτες, με πανομοιότυπες στολές, να κάνουν ενθουσιωδώς ποδήλατο ο ένας δίπλα στον άλλο στην πρωτεύουσα Ασγκαμπάτ.

Σε άλλα πλάνα, κρατικοί λειτουργοί, ανάμεσά τους και υγειονομικοί, κάνουν ταυτόχρονα διατάσεις στο εσωτερικό και στο εξωτερικό κτιρίων της δημόσιας διοίκησης.

Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης διαβεβαίωσαν ότι περίπου 7.000 άνθρωποι συμμετείχαν σε αθλοπαιδιές, έκαναν γυμναστική ή ποδήλατο στην πρώην σοβιετική δημοκρατία, κατά τη χθεσινή Ημέρα Υγείας, η οποία έχει θεσπιστεί το 1950.

Ο πρόεδρος Γκουρμπανγκούλι Μπερντιμουχαμέντοφ απαθανατίστηκε να ιππεύει άλογο και να κάνει ποδήλατο, πλαισιωμένος από άλλους πολιτικούς.

Επισήμως, το Τουρκμενιστάν συγκαταλέγεται στις ελάχιστες χώρες του κόσμου όπου δεν έχει καταγραφεί κανένα απολύτως κρούσμα της ασθένειας COVID-19, η οποία έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 80.000 ανθρώπους στον πλανήτη.

Πάντως το καθεστώς είναι γνωστό για τη ροπή του στη μυστικοπάθεια και τα στατιστικά στοιχεία που ανακοινώνει αντιμετωπίζονται μάλλον με επιφύλαξη στον υπόλοιπο κόσμο.

Χθες Τετάρτη, τα κρατικά ΜΜΕ μετέδωσαν ότι οι αρχές της χώρας, που γειτονεύει με το Ιράν, οικοδομούν νέο νοσοκομείο, ειδικευμένο στη θεραπεία μολυσματικών ασθενειών, χωρίς να αναφέρουν καν τη λέξη κορονοϊός.

Ο πρόεδρος του Τουρκμενιστάν αναφέρθηκε για πρώτη φορά στην παγκόσμια πανδημία μόλις την περασμένη εβδομάδα, όταν επισήμανε πως αποτελεί απειλή για την οικονομία της χώρας του.

Όπως και στο γειτονικό Τατζικιστάν, όπου επισήμως δεν έχει καταγραφεί κανένα κρούσμα, στο Τουρκμενιστάν οι μαθητές επέστρεψαν χθες στα σχολεία, μετά τις εαρινές διακοπές τους.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP

Πηγή: madata.gr