Τούρκος διπλωμάτης: Η Ελλάδα δεν είναι μέρος καμίας λύσης

0
71

Σε άκρως επικίνδυνα μονοπάτια έχει αποφασίσει να κινηθεί η Άγκυρα, προκαλώντας λόγω και έργω, όχι μόνο την Ελλάδα, αλλά και την Ε.Ε. με τη στάση της συνολικά στην ανατολική Μεσόγειο.

Την ώρα που το «Oruc Rreis» κινείται εντός του θαλασσίου χώρου που η Τουρκία δέσμευσε με παράνομη NAVTEX, την Ελλάδα κατέδειξε ως υπεύθυνη για όλα τα προβλήματα στην ανατολική Μεσόγειο ο διπλωμάτης του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Τσαγατάι Ερτζιγές, κατηγορώντας την ότι σε όλα τα περιφερειακά θέματα ενεργεί με την αντίληψη του «ο εχθρός του εχθρού μου είναι φίλος μου».

Σε μήνυμά του στο λογαριασμό του στο Twitter, ο διαπραγματευτής από τουρκικής πλευράς στις διερευνητικές επαφές υποστήριξε ότι «η Ελλάδα βρίσκεται πίσω από όλες τις άδικες, παράνομες και άνομες ενέργειες στην περιοχή μας. Η Ελλάδα στηρίζει την κατοχή της Αρμενίας στο Αζερμπαϊτζάν, τον πραξικοπηματία βαρόνο του πολέμου στη Λιβύη, το αιμοσταγές καθεστώς της Συρίας και τον Χάρτη της Σεβίλλης που αποτελεί τη σημαία των μαξιμαλιστικών θέσεων της Ελλάδας και των Ε/Κ».

Ο Τσαγατάι Ερτζίγες είπε μάλιστα ότι «η Ελλάδα δεν μπορεί να είναι μέρος καμιάς λύσης καθώς είναι μέλος της συμμαχίας που προκάλεσε αυτά τα προβλήματα. Όσο συνεχίζει να ενεργεί με την αντίληψη του “ο εχθρός του εχθρού μου είναι φίλος μου” θα είναι πάντοτε αποτυχημένη και θα θέτει σε κίνδυνο την ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή μας».

 

Τουρκική προεδρία: «Δεν μπορούν να υπάρξουν διαπραγματεύσεις»

Την ίδια άποψη εξέφρασε κι ο υπεύθυνος επικοινωνίας του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, για τις συνομιλίες, υποστηρίζοντας ότι «δεν μπορούν να υπάρξουν διαπραγματεύσεις “αν λες ‘τα δικά μου, δικά μου και τα δικά σου” τίθενται προς διαπραγμάτευση». Σύμφωνα με τον Φαχρετίν Αλτούν, το Oruc Reis επέστρεψε στην ανατολική Μεσόγειο για να συνεχίσει τις δραστηριότητές του εντός της «τουρκικής υφαλοκρηπίδας».

«Το μήνυμά μας είναι σαφές. Παραμένουμε προσηλωμένοι στη διπλωματική λύση και ενθαρρύνουμε όλες τις πλευρές, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, να υποστηρίξουν τις διπλωματικές πρωτοβουλίες της Τουρκίας. Αλλά δεν μπορούν να υπάρξουν διαπραγματεύσεις αν λες “τα δικά μου, δικά μου και τα δικά σου τίθενται προς διαπραγμάτευση”».

Πηγή: madata.gr