Τραγωδία στα Τέμπη: Αύριο απολογείται ο 59χρονος σταθμάρχης της Λάρισας

0
21

Σοκάρει η αποκάλυψη ότι ο σταθμάρχης που έκανε το θανάσιμο λάθος να στείλει στην ίδια γραμμή τους δύο συρμούς την ίδια ακριβώς μέρα είχε ξανακάνει το ίδιο λάθος. O σταθμάρχης της Λάρισας συνοδεία αστυνομικών αποχωρεί από το Δικαστικό Μέγαρο. Ζήτησε και έλαβε προθεσμία να απολογηθεί αύριο στις 11 πρωί.

Νέα στοιχεία στη δικογραφία τα οποία δεν είχαμε λάβει μας υποχρεώνουν εξαιτίας της σοβαρότητας της κατάστασης να ζητήσουμε νέα προθεσμία και η ανάκριση θα ξεκινήσει αύριο το πρωί. Είναι στοιχεία καθοριστικά, έπρεπε να χρησιμοποιηθούν», εξήγησε ο  Στέφανος Παντζαρτζίδης, δικηγόρος του σταθμάρχη.

Το ίδιο λάθος στην ίδια βάρδια

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος», το λάθος της τραγωδίας στα Τέμπη ο σταθμάρχης το είχε επαναλάβει λίγη ώρα πριν. Είχε μπερδέψει τα κλειδιά βάζοντας σε λάθος ράγες και τον προαστιακό της Λάρισας, λάθος το οποίο φέρεται να έχει παραδεχτεί. Ευτυχώς ο μηχανοδηγός το αντιλήφθηκε εγκαίρως.

Ο δικηγόρος του σταθμάρχη δεν έδωσε συγκεκριμένη απάντηση για όσα καταγγέλλονται για πάρτι στο σταθμαρχείο, αποφεύγοντας να απαντήσει εάν ο κατηγορούμενος άφησε προς στιγμήν το πόστο του .

Ο δικηγόρος του πολυτραυματια Λάζου Παπαζήση, ο οποίος ήταν στο δεύτερο βαγονι και βγήκε ζωντανός, επιμένει ότι τη νύχτα της μοιραίας σύγκρουσης ο σταθμάρχης είχε αφήσει το πόστο του.

Είχε πέντε λεπτά χρόνο να αποτρέψει την τραγωδία

Από την αυτοψία στην κονσόλα αλλαγής των κλειδιών στον σταθμό του ΟΣΕ στην Λάρισα, προκύπτει ότι 59χρονος σταθμάρχης είχε στη διάθεσή του πέντε λεπτά για να αποτρέψει την μοιραία σύγκρουση .

Ο σταθμάρχης είναι αντιμέτωπος με την κατηγορία της διατάραξης της ασφάλειας των συγκοινωνιών. Αντιμετωπίζει κατηγορίες για ανθρωποκτονίες από αμέλεια και σωματικές βλάβες κατά συρροή.

Σύμφωνα με τους εργαζόμενους για την ασφαλή λειτουργία των δρομολογιων θα πρέπει να υπάρχουν δυο εργαζόμενοι στη βάρδια.

«Είναι αυτοθυσία, αυτό που έκαναν, ο σταθμάρχης που εργαζόταν μόνος του. Αυτοθυσία, με ένα φόρτο τέτοιο εργασίας που δεν μπορείς δευτερόλεπτο να είσαι εκτός συστήματος, χάθηκες», δήλωσε ο Γιάννης Κολλάτος, πρώην σταθμάρχης Λάρισας.

Οι αστυνομικές αρχές έχουν πάρει όλο το υλικό από τις κάμερες ασφαλείας του Σταθμού στη Λάρισα. Σε αυτό έχουν καταγραφεί όλες κινήσεις του μοιραίου σταθμάρχη.

Τι θα ισχυριστεί στην απολογία του

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο 59χρονος σταθμάρχης θα παραδεχτεί ότι έκανε το λάθος το οποίο υπήρξε μοιραίο για τους 57 επιβάτες των δύο αμαξοστοιχιών, ωστόσο όπως τόνισε και ο δικηγόρος του θα γίνει αναφορά στα προβλήματα του σιδηροδρομικού δικτύου.

Συγκεκριμένα, ο 59χρονος θα αναφερθεί στην απουσία των μέτρων ασφαλείας που θα απέτρεπαν το λάθος, ενώ αναμένεται να αναφερθεί και στην τηλεδιοίκηση, η οποία δε υπάρχει εδώ και τουλάχιστον 6 χρόνια σε έναν από τους πιο κεντρικούς σταθμούς της χώρας, τον σιδηροδρομικό σταθμό της Λάρισας.

Πηγή: megatv.com

Πηγή: madata.gr