Τραγωδία στα Τέμπη: Συγκινούν οι επιβάτες που έσωσαν τις ζωές άλλων

0
20

Μέσα στον θάνατο και το βαρύ πένθος, αναδείχτηκαν πολλές ιστορίες ψυχικής δύναμης.

Ήρωες. Υπόδειγμα για το μεγαλείο της ψυχής τους.

Μέσα στη μαυρίλα της ανείπωτης τραγωδίας στα Τέμπη, οι «φωτεινές» ιστορίες ελπίδας και αλληλεγγύης.

Φοιτητές που πέρα από τον εαυτό τους, ρίσκαραν για να σώσουν τους συνεπιβάτες τους από τη μανία της φωτιάς και τα συντρίμμια…

«Η φλόγα ερχόταν πάνω μας»

«Ήμασταν όλοι στον αέρα και υπήρχαν φλόγες και σπινθήρες παντού! Προσπάθησα να τους βγάλω όλους, πετάξαμε τις βαλίτσες όλοι για να πέσουμε εκεί στα μαλακά, γιατί ήταν μεγάλο το υψόμετρο. Πέσαμε σε χαντάκι».

Είναι ο γενναίος 20χρονος σπουδαστής εμπορικού ναυτικού από τη Λάρισα, Ανδρέας Αλικανιώτης, που παρά τον πανικό που επικρατούσε στο βαγόνι του, βοήθησε όσους είχαν ανάγκη. Ο ίδιος βγήκε τελευταίος με τραυματισμούς στο γόνατο και εγκαύματα πρώτου βαθμού.

«Αναγκαστικά έπρεπε να πηδήξουμε, η φλόγα ερχόταν πάνω μας. Τους ενθάρρυνα να πηδήξουμε, πρώτα τα κορίτσια και μετά τα αγόρια. Βοήθησα πολλά παιδιά να ανέβουν στο παράθυρο γιατί χρειαζόταν να σκαρφαλώσουν. Είδα ακρωτηριασμούς, είδα εικόνες που δε θέλω να ξέρω τι απέγιναν».

Με μία συγκινητική ανάρτηση στο Facebook, η γιατρός του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας Ειρήνη Τζιαστούδη, συγχαίρει τον Ανδρέα για τη δύναμη της ψυχής του.

«Είναι ένας ήρωας γιατί με κίνδυνο της ζωής του, με την τεράστια φωτιά δίπλα του, δεν εγκατέλειψε το βαγόνι, αλλά κατάφερε και έσπασε μόνος του το τζάμι και έσωσε τουλάχιστον δέκα ακόμη παιδιά, αγόρια και κορίτσια. Συγχαρητήρια όμορφε Ανδρέα μου, συγχαρητήρια στους γονείς που σε μεγάλωσαν!!!», έγραψε η γιατρός σε ανάρτησή της.

Οι γονείς του ήρωα, Ανδρέα, σοκαρισμένοι, με δάκρυα στα μάτια, αλλά με τεράστια περηφάνια για τον γιο τους, περιγράφουν στο MEGA τις στιγμές αγωνίας που έζησαν.

«Με έπιασε στον ύπνο, έβλεπα ειδήσεις. Αγωνία, τρέμουλο, κρίση πανικού. Ανυπομονούσα να έρθω να τον πάρω αγκαλιά. Ο Ανδρέας με πήρε τηλ και εκείνη την ώρα βοηθούσε κι άλλα παιδιά, τους έλεγε πάμε θα τα καταφέρουμε, πάμε γιατί θα καούμε, έρχονται οι φλόγες», είπε η μητέρα του Ανδρέα Αλικανιώτη.

«Πάνω στην αδρεναλίνη μου μπόρεσα και τα κατάφερα»

Τις δραματικές στιγμές που βίωσε λίγο μετά τη φονική σύγκρουση των τρένων στα Τέμπη, περιέγραψε ο νεαρός Άγγελος, ο οποίος κατάφερε μαζί με ακόμη έναν φοιτητή και άνδρες της ΕΜΑΚ να σώσουν 16 άτομα.

«Μπορέσαμε και σώσαμε από το βαγόνι 3 τουλάχιστον πέντε άτομα που ήταν σε πολύ σοβαρή κατάσταση, με τη βοήθεια της ΕΜΑΚ. Ήταν σαν μια πύρινη κόλαση. Πάνω στην αδρεναλίνη μου μπόρεσα και τα κατάφερα».

«Γιαγιά φώναζε για το 6 μηνών εγγονάκι της»

Ο 18χρονος βρισκόταν στην Πάτρα για το καρναβάλι, και γυρνούσε στη Θεσσαλονίκη όπου και σπουδάζει στο τμήμα Οικονομίας και Διοίκησης Επιχειρήσεων. Ανατριχίλα προκαλεί η στιγμή που περιγράφει την προσπάθειά του, να σώσει μια γιαγιά με το μόλις 6 μηνών εγγονάκι της.

«Το πιο συγκλονιστικό ήταν μια γιαγιά, η οποία φώναζε για το έξι μηνών εγγονάκι της. Έσπευσα αμέσως να το βρω, αλλά δεν μπορούσα να το βρω και εκεί χάθηκε ο κόσμος κάτω από τα πόδια μου», δήλωσε ο Άγγελος.

Κι όμως, τα παιδιά αυτά δεν νιώθουν ήρωες… Νιώθουν απλά ότι έκαναν το καθήκον τους. Βγήκαν ζωντανοί μέσα από την κόλαση σώζοντας και τους συνεπιβάτες τους.

πηγή: MEGA TV

Πηγή: madata.gr