Τραυματισμένο κόκκινο ελάφι βρήκε καταφύγιο σε αυλή σπιτιού στην Ιπποκράτειο Πολιτεία

0
53

Ελάφι βρήκε καταφύγιο σε αυλή σπιτιού στην Ιπποκράτειο Πολιτεία την περασμένη Δευτέρα.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του MEGA, το ενήλικο ελάφι εγκαταστάθηκε σε αυλή σπιτιού στην Ιπποκράτειο Πολιτεία.  Μετά από ώρα ο ιδιοκτήτης του σπιτιού παρατήρησε ότι το θηλαστικό ήταν τραυματισμένο. Αμέσως ενημέρωσε το Δασαρχείο, το οποίο με τη σειρά του ενημέρωσε τον Σύλλογο Προστασίας & Περίθαλψης Άγριων Ζώων (ΑΝΙΜΑ).

Ο κτηνίατρος που ήρθε το αναισθητοποίησε και του πήρε αίμα για να γίνουν οι απαραίτητες εξετάσεις. Σε επικοινωνία που είχε η εκπομπή με τον κτηνίατρο ανέφερε ότι θα γίνουν περαιτέρω εξετάσεις στο ελάφι.

Συγκεκριμένα, θα στηθεί ολόκληρη επιχείρηση, ώστε να βγάλουν και ακτινογραφία για να δουν την πορεία της υγείας του μετά την χορήγηση αντιβιοτικών.

Τι δήλωσε κτηνίατρος στο MEGA για το ελάφι

Ο Γρηγόρης Μαρκάκης, κτηνίατρος και συνεργάτης της ΑΝΙΜΑ μίλησε για το περιστατικό στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA».

«Εγώ και η ομάδα μου φτάσαμε στο σημείο και πράγματι βρήκαμε ένα ενήλικο αρσενικό ελάφι, το οποίο παρουσίαζε πολύ σοβαρή χωλότητα στο πρόσθιο αριστερό άκρο. Χορήγησα γενική αναισθησία στο ζώο για να κάνω αιμοληψία».

Μετά την αιμοληψία στο ελάφι ο κτηνίατρος παρατήρησε πολύ μεγάλη διόγκωση στην άρθρωση του καρπού.

Στη συνέχεια ο κτηνίατρος εξήγησε ότι πρόκειται για κόκκινο ελάφι και τόνισε ότι είναι πολύ δύσκολη η διαχείρισή του και δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα υποδομές που να μπορούν να το νοσηλεύσουν.

Το κόκκινο ελάφι, το μεγαλύτερο φυτοφάγο στην Ελλάδα

Το κόκκινο ελάφι είναι το μεγαλύτερο φυτοφάγο ζώο στην Ελλάδα. Ως αναπόσπαστο στοιχείο της ελληνικής φύσης μπορεί να παίξει ουσιαστικό ρόλο στη διαμόρφωση και την εξέλιξη των οικοσυστημάτων, ειδικά στις μέρες µας όπου η ελεύθερη κτηνοτροφία σταδιακά εγκαταλείπεται.

Ήδη από τα προϊστορικά χρόνια, το κόκκινο ελάφι αφήνει ανελλιπώς τα ίχνη του στον ελλαδικό χώρο. Ως φυσικός βοσκητής, έπαιζε πάντα σημαντικό ρόλο στη βάση της τροφικής πυραμίδας. Μεγάλα αρπακτικά και γύπες –που σήμερα απειλούνται επίσης µε εξαφάνιση- θα μπορούσαν να στηρίζουν την επιβίωσή τους στην ύπαρξη των ελαφιών.

Το κόκκινο ελάφι ζούσε κάποτε σε ολόκληρη σχεδόν την ηπειρωτική Ελλάδα. Μέσα σε λίγες δεκαετίες όμως, οι πληθυσμοί του συρρικνώθηκαν σε τέτοιο βαθμό ώστε το είδος να θεωρείται πλέον «Κρισίμως κινδυνεύον», σύμφωνα με το Κόκκινο Βιβλίο των Απειλούμενων Ζώων της Ελλάδας (Αθήνα, 2009).

Στα τέλη του 20ου αιώνα τα ελάφια είχαν περιοριστεί στη χερσόνησο της Σιθωνίας, στην ορεινή περιοχή της Ροδόπης και στην Πάρνηθα. Σήμερα, ο πληθυσμός της Σιθωνίας έχει εξαφανιστεί. Ο προστατευμένος πληθυσμός της Πάρνηθας με περίπου 590 άτομα (2015) είναι ο πιο ακμαίος της χώρας. Μικρός πληθυσμός βρίσκεται στη Ροδόπη, κοντά στα σύνορα με τη Βουλγαρία, ενώ ίσως επιβιώνουν ακόμη και λίγα ζώα στους Ραφταναίους στα Πράμαντα της Ηπείρου, από προηγούμενο εμπλουτισμό. Τέλος, μικροί αριθμοί φυλάσσονται σε εκτροφεία.

Το λαθραίο κυνήγι, σύμφωνα με τη WWF, είναι η κυριότερη απειλή για το ελάφι στην Ελλάδα. Οι πληθυσμοί που έχουν απομείνει αποτελούν απομονωμένα «νησιά». Η δυνατότητα φυσικής επέκτασής του σε νέες περιοχές εμποδίζεται από την απώλεια κατάλληλων βιοτόπων εξαιτίας της εντατικοποίησης της γεωργίας, της επέκτασης των οικιστικών εκτάσεων.

Η πρόσφατη επανεμφάνιση του λύκου σε περιοχές της Πάρνηθας δεν μας ανησυχεί, αλλά αντίθετα αναμένεται να έχει θετικά αποτελέσματα στον πληθυσμό των κόκκινων ελαφιών, καθώς οι θηρευτές στοχεύουν κυρίως ασθενικά ή γέρικα άτομα. Ωστόσο χρειάζεται συστηματική παρακολούθηση του πληθυσμού πριν εξαχθούν συμπεράσματα.

πηγή: thestandard.gr

Πηγή: madata.gr