«Τσάμπα» τα μέτρα στα super market – Χαμός στις λαϊκές αγορές! Ποια προϊόντα θα πωλούνται

0
51

 Προβληματισμό προκαλούν καθημερινά οι εικόνες πολιτών που συνωστίζονται σε διάφορα σημεία, παρά τις δραματικές εκκλήσεις της πολιτείας και των ειδικών.

Για την αποφυγή των συναθροίσεων εφαρμόστηκε στα σούπερ μάρκετ μέτρο που επιτρέπει συγκεκριμένο αριθμό πελατών εντός των κτηρίων, με βάση τα τετραγωνικά.

Ωστόσο η απουσία μέτρων για τις λαϊκές αγορές τείνει να ακυρώσει στην πράξη τα όποια μέτρα αφορούν καταστήματα εφοδιασμού.

Και αυτό, γιατί όπως γίνεται σαφές από πλάνα της ΕΡΤ, ο κόσμος και κυρίως ηλικιωμένοι που είναι και οι πιο ευάλωτοι, συνωστίζονται στους πάγκους των αγορών.

Μάταια η ρεπόρτερ της ΕΡΤ με παράγοντα των λαϊκών προσπαθούν να πείσουν ότι έχουν παρθεί μέτρα δείχνοντας γάντια και αντισηπτικά, όταν πίσω τους ακριβώς άνθρωποι συνωστίζονται χωρίς να τηρούν καμιά απόσταση ασφαλείας.

Μέτρα  από το υπ. Αναπτυξης

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τον αρμόδιο υφυπ. Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Νίκο Παπαθανάση θα απαγορευθεί προσωρινά η διάθεση πλαστικών ειδών, ένδυσης, υπόδυσης και γενικά όλων των βιομηχανοποιημένων προϊόντων. Αντίθετα θα συνεχιστεί η διάθεση των νωπών προϊόντων, των τροφίμων και γενικότερα των ειδών καθημερινής ανάγκης, όπως τα χαρτικά.

Από την πλευρά τους οι πωλητές αποφάσισαν να προσλάβουν …security για να εποπτεύουν τις λαϊκές, ώστε να αποφευχθεί ο συνωστισμός.

Ωστόσο κάτι τέτοιο παραμένει δύσκολο καθώς οι λαϊκές στήνονται σε ανοιχτούς και όχι περιφραγμένους χώρους, η πραγματική επιτήρηση των οποίων μοιάζει αδύνατη.

 Αναμένεται η Κοινή Υπουργική Απόφαση

Αλλαγές στη λειτουργία των λαϊκών αγορών θα ισχύσουν το επόμενο διάστημα, όπως αναφέρει σε έκτακτη ανακοίνωσή της η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου. Συγκεκριμένα, η κ. Πατουλίδου γνωστοποιεί ότι κατά τη διάρκεια της ημέρας αναμένεται Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) για τις λαϊκές γορές, ενώ όπως αποφασίστηκε ύστερα από συνεννόηση με τη Γενική Γραμματεία Εμπορίου, την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και την αρμόδια υπηρεσία Λαϊκών Αγορών της Περιφέρειας, θα επιτρέπεται μόνο η πώληση τροφίμων.

Συγκεκριμένα, στις λαϊκές θα πωλούνται πρωτογενή διατροφικά προϊόντα γης, νωπά οπωροκηπευτικά, αυγά, ελιές ελαιόλαδο, οίνος, μέλι, πουλερικά και κουνέλια, βιολογικά νωπά προϊόντα, τα οποία είναι πιστοποιημένα, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις και φέρουν το ειδικό σήμα αναγνώρισης βιολογικών προϊόντων, νωπά αλιευτικά προϊόντα θάλασσας, γλυκών υδάτων, υδατοκαλλιέργειας καθώς και μεταποιημένα διατροφικά προϊόντα και κατεψυγμένα τρόφιμα. Σε αυτά περιλαμβάνονται τυροκομικά, αλλαντικά, ξηροί καρποί, όσπρια, ρύζι, ζαχαρώδη προϊόντα, καφές, οίνος αλλά και κατεψυγμένα τρόφιμα (αλιεύματα, λαχανικά, κρεατικά), είδη σφολιάτας και παρασκευάσματα ζύμης.

«Οι στιγμές επιβάλουν να ενώσουμε δυνάμεις, γνώσεις και ηθική», αναφέρει χαρακτηριστικά η κ. Πατουλίδου.

Πηγή: madata.gr