Τσαβούσογλου: Η πρόταση με τα 6 σημεία και το νέο «ευχαριστώ» στην Ελλάδα

0
56

Σε διευκρινίσεις για το τι συζητήθηκε στην τριμερή συνάντηση Ελλάδας, Τουρκίας, Γερμανίας που πραγματοποιήθηκε στις 16 Δεκεμβρίου στο Βερολίνο προχώρησε το Σάββατο (18/2) ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

O Μεβλούτ Τσαβούσογλου ευχαρίστησε για ακόμα μια φορά την Ελλάδα για τη βοήθεια που προσέφερε στις έρευνες στις σεισμόπληκτες περιοχές, ενώ αποκάλεσε «φίλο» του τον Νίκο Δένδια, ρίχνοντας κι άλλο τους τόνους.

H αίσθηση που έδωσε ο Τούρκος ΥΠΕΞ, ήταν ότι οδεύουμε προς ένα μορατόριουμ ανάμεσα σε Τουρκία και Ελλάδα, τουλάχιστον μέχρι τις εκλογές, καθώς η γειτονική χώρα έχει να αντιμετωπίσει αυτή τη στιγμή πολύ σοβαρά εσωτερικά ζητήματα.

«Ναι έχουμε διαφωνίες και από καιρό σε καιρό έχουμε κλιμάκωση εντάσεων. Αυτό που συζητήσαμε στο Χατάι με τον Δένδια είναι ότι πρέπει να αποκλιμακώσουμε και να μην περιμένουμε για άλλη μια καταστροφή για να συναντιόμαστε. Όχι για να εξομαλύνουμε μόνο αλλά και για να λύσουμε κάποια από τα ανοικτά ζητήματα. Δεν νομίζω ότι θα λυθούν όλα τα προβλήματα άμεσα. Αλλά πρέπει ο διάλογος κι οι ειλικρινείς δεσμεύσεις να υπάρχουν», ανέφερε.

Παράλληλα, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας τόνισε ότι στη συνάντηση του Βερολίνου η τουρκική πλευρά κατέθεσε μια πρόταση έξι σημείων, ώστε να γίνουν συγκεκριμένα βήματα προς την θετική ατζέντα.

Σε ερώτηση αν με τον κ. Δένδια συζήτησαν συγκεκριμένα βήματα για σύσφιξη των σχέσεων των δύο πλευρών, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου τόνισε ότι σκοπός της επίσκεψης ήταν κυρίως για να εκφράσει την αλληλεγγύη του και του ελληνικού λαού και να παρατείνει αν χρειαζόταν την στήριξη της ελληνικής ομάδας.

Πηγή: topontiki.gr

Πηγή: madata.gr