Τσαβούσογλου: Η Ρόδος και η Κρήτη δεν έχουν υφαλοκρηπίδα. Πέτσας: Το Διεθνές Δίκαιο δίνει υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ

0
59

 Προκλητικός για μία ακόμη φορά ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, όταν σε τηλεοπτική του εμφάνιση στο CNN Turk, δήλωσε ότι δεν αναγνωρίζει το δικαίωμα υφαλοκρηπίδας στα νησιά και στοχεύει το Καστελόριζο, ενώ εμμένει στη θέση της ότι «τα νησιά που είναι κοντά στην Τουρκία δεν μπορούν να έχουν υφαλοκρηπίδα».

«Η Ελλάδα ισχυρίζεται πως το Καστελόριζο με έκταση 10 τετρ. χιλιομέτρων, το οποίο βρίσκεται απέναντι από το Κας, μπορεί να διαθέτει θαλάσσια έκταση 40.000 τετρ. χιλιομέτρων. Προσπαθούν να αφήσουν σε μας μια περιοχή, αυτή με τα κόκκινα. Δημοσίευσαν έναν χάρτη της Σεβίλλης κτλ. Εμείς λέγαμε πως αυτό δεν είναι δυνατόν να συμβεί, η Ελλάδα είχε αυτά τα όνειρα», τόνισε στις δηλώσεις του ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, δείχνοντας ακόμη μία φορά τις επιδιώξεις της Άγκυρας στο Αιγαίο.

«Εμείς καθορίσαμε και τα δυτικά σύνορα της υφαλοκρηπίδας μας. Δώσαμε στα νησιά αυτά χωρικά ύδατα 6 μιλίων. Αυτό είναι το σωστό. Εδώ τα νησιά μπορούν να έχουν χωρικά ύδατα, αλλά όχι υφαλοκρηπίδα», είπε.

Στα όσα ισχυρίστηκε σε συνέντευξή του ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου περί υφαλοκρηπίδας στα νησιά απάντησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών λέγοντας ότι το Διεθνές Δίκαιο δίνει στα νησιά δικαίωμα σε υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ. Ο Στέλιος Πέτσας είπε ότι “είναι σαφές, όπως προκύπτει και από την πρόσφατη συμφωνία Ελλάδας – Ιταλίας, ότι το Διεθνές Δίκαιο και ειδικότερα το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας προβλέπει ότι τα νησιά μας έχουν και υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ. Είναι κάτι που έχουν επιβεβαιώσει και άλλες μεγάλες χώρες, όπως οι ΗΠΑ. Εμείς με γνώμονα το Διεθνές Δίκαιο προχωράμε πάντα για να κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να προασπίσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα.

Σε άλλη ερώτηση για την τουρκική προκλητικότητα, ο κ. Πέτσας ανέφερε ότι “η συζήτηση περί κυρώσεων στην Τουρκία έχει τεθεί από τον Πρωθυπουργό και θα πρέπει να περιμένουμε τα αποτελέσματα” ενώ πρόσθεσε ότι “εξαρτάται από την Τουρκία να θέσει τέρμα στις προκλητικές ενέργειές της ώστε να αντιμετωπίζεται από την Ευρώπη ως ένας εταίρος σταθερός, ασφαλής, που σέβεται το Διεθνές Δίκαιο και είμαστε έτοιμοι να τον συνδράμουμε ή ως κάποιος που προκαλεί στην Ανατολική Μεσόγειο”. Όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, “ο Πρωθυπουργός θέτει το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας σε όλα τα φόρα. Θέλουμε σχέσεις καλής γειτονίας. Είναι στο χέρι της άλλης πλευράς αν το επιθυμεί”.

Πηγή: madata.gr