Τσαβούσογλου μετά την συνάντηση με Μπορέλ: Να ζητήσει συγγνώμη η Γαλλία

0
45

Ακραία προκλητικός και μαξιμαλιστής εμφανίστηκε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, αμέσως μετά το τέλος της συνάντησής του με τον Ύπατο Εκπρόσωπο Εξωτερικής Πολιτικής της Ε.Ε., Ζόσεπ Μπορέλ, δείχνοντας τις προθέσεις της Άγκυρας, αλλά και πώς νοεί τον διάλογο το καθεστώς της Τουρκίας.

Ο Τσαβούσογλου, σε εξαιρετικά υψηλούς τόνους και βάζοντας στο στόχαστρό του κυρίως τη Γαλλία, αλλά επίσης την Ελλάδα και την Κύπρο, δήλωσε χαρακτηριστικά πως “αν η Ευρωπαϊκή Ενωση πάρει μία οποιαδήποτε απόφαση που θα στρέφεται εναντίον της Τουρκίας, θα πρέπει να απαντησουμε. Περιμένουμε να τηρηθεί η ευρωπαϊκή υπόσχεση για το θέμα της βίζας των Τούρκων πολιτών. Η Γαλλία, η Κύπρος και η Ελλάδα εκαλαμβάνουν τη σχέση Τουρκίας-ΕΕ ως μία σχέση κρατούμενου με τις αρχές”.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ επανέλαβε για μία ακόμη φορά ότι η Γαλλία θα πρέπει να ζητήσει συγγνώμη για τους ισχυρισμούς Μακρόν ότι τουρκικά πλοία δημιούργησαν προβλήματα στην ΝΑΤΟϊκή άσκηση και συγκεκριμένα σε γαλλική φρεγάτα στα ανοιχτά της Λιβύης. Ζήτησε επίσης και πάλι από τις γαλλικές αρχές να ζητήσουν συγγνώμη από την Τουρκία.

Για το Λιβυκό ζήτημα, μόλις ένα 24ώρο μετά την επίθεση σε στρατιωτική βάση επί λιβυκού εδάφους που ελέγχεται από τουρκικές δυνάμεις, ο Τσαβούσογλου τόνισε: “Η Γαλλία προσφέρει στήριξη στον Χάφταρ και υπάρχει εδώ μία προσπάθεια αποδυνάμωσης της Τουρκίας που έχει υπογράψει συμφωνίες με τη νόμιμη κυβέρνηση”.

Από την πλευρά του ο Μπορέλ προανήγγειλε διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. “Βρίσκομαι εδώ για να βρω μία λύση σ’ αυτή τη σύγκρουση, σκοπεύουμε να οργανώσουμε διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών” τόνισε χαρακτηριστικά. Οσον αφορά την τελωνειακή ένωση με την Τουρκία είπε ότι “η ΕΕ σκοπεύει να συνάψει νέα συμφωνία με την Τουρκία αλλά και να επικαιροποιήσει τους διμερείς δεσμούς για όλα τα ακανθώδη θεματα, όπως το Λιβυκό, το Συριακό και άλλα”.

Πηγή: madata.gr