Τσικνοπέμπτη: Αιθαλομίχλη στην Αθήνα 2,5 φορές πάνω από το συνηθισμένο λόγω τσικνίσματος

0
57

Σύμφωνα με τον διευθυντή Ερευνών του Αστεροσκοπείου Αθηνών, Ευάγγελο Γερασόπουλο αυξήθηκε η αιθαλομίχλη στην Αθήνα, εξαιτίας του εθίμου της Τσικνοπέμπτης, που περιλαμβάνει το λεγόμενο “τσίκνισμα”.

«Στο σύνηθες φαινόμενο της αιθαλομίχλης ήρθε και προστέθηκε αυτός ο καπνός από το τσίκνισμα στο οποίο επιδοθήκαμε όλοι» επεσήμανε την Παρασκευή (17/2) μιλώντας στην ΕΡΤ ο Ευάγγελος Γερασόπουλος.

«Αυτό το οποίο μετρήσαμε και διαπιστώσαμε ήταν ότι σε σχέση με τα συνήθη βραδινά επίπεδα, που έχουμε συγκεντρώσεις γύρω στο 70 με 90 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο, εχθές το βράδυ (16/2) και πιο νωρίς, είχαμε πολύ υψηλές συγκεντρώσεις που σε ορισμένες περιοχές της Αθήνας ξεπέρασαν και τα 250 μικρογραμμάρια στο κυβικό μέτρο» υπογράμμισε ενώ παράλληλα χαρακτήρισε την τιμή οριακή καθώς όπως δήλωσε «ήταν 2 με 2,5 φορές επάνω από τα συνήθη κρύα βράδια στην Αθήνα».

Απαντώντας στο πώς θα πότε θα καθαρίσει ο ουρανός από τους επικίνδυνους για την υγεία ατμοσφαιρικούς ρύπους ο επιστήμονας είπε ότι η ατμόσφαιρα καθαρίζει τις πρωινές ώρες μια και το φαινόμενο φθίνει.

«Γύρω στις 11 το βράδυ βλέπουμε ότι η κατάσταση σε όλο το λεκανοπέδιο της Αττικής είναι πάρα πολύ δύσκολη, με τιμές που σε κάποιες περιοχές ξεπερνάνε τα 200 μικρογραμμάρια. Αντίστοιχα, άλλα βράδια του φετινού χειμώνα βλέπουμε πορτοκαλί και κόκκινα αλλά σχεδόν σε μικρές συγκεντρώσεις. Είναι ένα φαινόμενο το οποίο το είδαμε και σε πολλές άλλες πόλεις της Ελλάδας», διευκρίνισε ο διευθυντής Ερευνών του Αστεροσκοπείου Αθηνών.

«Εκτός από την κάπνα που οφείλεται στο τσίκνισμα, ο καπνός από τα τζάκια και τις σόμπες προκαλεί επιβάρυνση για την υγεία μας. Το όριο που έχει θεσπίσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας είναι στα 15 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο. Η μέση τιμή της μέρας είναι 15μg φέτος που είναι μια ιδιαίτερη χρονιά και ήταν πιο αυξημένη, ενώ τα βράδια ξεπερνάμε τα 70, 80 και 100 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο. Είμαστε αρκετά πιο πάνω» ανέφερε κλείνοντας.

πηγή: newsbeast.gr

Πηγή: madata.gr