Τσιόδρας: Γιατί η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική, ενώ δεν ήταν την προηγούμενη περίοδο

0
113

Στα δεδομένα που τώρα στηρίζουν τη χρήση μάσκας, ενώ δεν στήριζαν τη χρήση της πριν από ορισμένες εβδομάδες, αναφέρθηκε στην καθιερωμένη ενημέρωσή του ο υπεύθυνος ενημέρωσης για τον κοροναϊό του υπουργείου Υγείας, καθηγητής Λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας, μετά την απόφαση η μάσκα να είναι πλέον υποχρεωτική σε αρκετούς κλειστούς χώρους.

Τότε ήμασταν σε ένα καθοριστικό για την εξέλιξη της επιδημίας lockdown. Μας είχε επιβληθεί απαγορευτικό. Η επιτροπή τότε δεν συνέστησε τη γενικευμένη χρήση μάσκας, συνεκτιμώντας τότε και τους κινδύνους από τη χρήση τους. Θεώρησε, ότι το απαγορευτικό που μας είχε τεθεί, ήταν αρκετό για εκείνη τη φάση της επιδημίας, ανέφερε. Ο κ. Τσιόδρας είπε ακόμη, ότι οι συνθήκες αλλάζουν, καθώς είναι μια εξελισσόμενη κατάσταση.

Η κοινωνία σιγά-σιγά θα ανοίξει, συμπλήρωσε ο καθηγητής και πρόσθεσε ότι «τα μέτρα φυσικής απόστασης θα διατηρηθούν, αλλά δεν μπορούν πάντοτε να τηρηθούν». Όπως εξήγησε ο κ. Τσιόδρας η χρήση μάσκας είναι συμπληρωματική και δεν έχει να κάνει, αν θα μολυνθούμε ή όχι, αλλά κυρίως για το αν θα μεταδώσουμε στους άλλους τον ιό, όταν έχουμε ελαφρά συμπτώματα. «Πιστέψτε με, σε τέτοια θέματα είναι δύσκολο να υπάρχει ομοφωνία. Αλλά τα ενδεχόμενα οφέλη από μια ισχυρή σύσταση ή υποχρέωση για χρήση μάσκας και ιδιαίτερα όταν υπάρχει υψηλός συγχρωτισμός, θα είναι ένα σημαντικό επιπλέον μέτρο και ίσως πιο σημαντικό από το να μην χρησιμοποιούμε καθόλου τη μάσκα», κατέληξε ο κ. Τσιόδρας. Παράλληλα, τόνισε ότι είναι λάθος και επικίνδυνη η χρήση ιατρικών μασκών με βαλβίδα από τον γενικό πληθυσμό.

Σύσταση για άνοιγμα των σχολείων με βάση τα επιστημονικά δεδομένα

Ο κ. Τσιόδρας αναφερόμενος στα νεότερα στοιχεία για τη σχέση του κοροναϊόυ με τα παιδιά, είπε ότι με βάση διεθνείς μελέτες «πρώτον, οι λοιμώξεις από το νέο ιό παρατηρούνται πολύ λιγότερο στα παιδιά. Δεύτερον, εμφανίζουν στη συντρηπτική τους πλειονότητα ηπιότερα συμπτώματα από τους ενήλικες. Τρίτον, παιδιά με σοβαρή νόσο ήταν το λιγότερο από το 1% στη μεγαλύτερη μέχρι στιγμής μελέτη από την Κίνα. Τα παιδιά μολύνονται κυρίως μέσω του οικογενειακού τους περιβάλλοντος. Τέταρτον, τα παιδιά κολλούν τη νόσο τρεις φορές λιγότερο από τους 20 ετών και άνω και τέσσερις φορές λιγότερο από ό,τι οι ενήλικες άνω των 60 ετών. Πέμπτον, μετάδοση από παιδί σε ενήλικα φαίνεται να είναι ασυνήθιστη» είπε ο κ. Τσιόδρας.

Ο καθηγητής αναφέρθηκε στην περίπτωση του πρώτου κρούσματος στην Γαλλία, όπου ένα παιδί παρακολούθησε τρια διαφορετικά σχολεία, ενώ ήταν συμπτωματικό και είχε 112 επαφές. «Δεν εντοπίστηκαν συμπτωματικά δευτερογενή περιστατικά. Φυσικά δεν μπορεί να αποκλειστεί ένα παιδί να μολύνει κάποιον, αλλά αυτό δεν αλλάζει τις έως τώρα παρατηρήσεις». Τέλος, αναφέρθηκε σε ένα έκτο δεδομένο, ότι τα παιδιά είναι απίθανο να είναι πρωτογενείς περιπτώσεις μεταδόσεως της νόσου.

«Μετά από όλα αυτά, καταφέραμε να φθάσουμε σε μια φάση σταδιακής επανόδου στα σχολεία». Τα παιδιά, όπως είπε ο κ. Τσιόδρας, επιστρέφουν στα σχολεία με την τήρηση όλων των κανόνων απόστασης, το πλύσιμο των χεριών, χρήση αντισηπτικού κ.ά. Τέλος, ανέφερε ότι προς το παρόν δεν υπάρχει πρόβλεψη για θερμομέτρηση των μαθητών.

Στόχος να προλάβουμε μια νέα έξαρση εν τη γενέση της

Ο κ. Τσιόδρας μιλώντας για την επόμενη μέρα, επανέλαβε ότι θα συνεχίσουμε να είμαστε επιφυλακτικοί. «Να επανέλθουμε στη μερική κανονικότητα και σιγά σιγά σε πλήρη κανονικότητα όταν αυτό είναι εφικτό». Απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ για το πώς μπορεί να περιοριστεί ένα νέο κύμα της επιδημίας στη χώρα μας, τόνισε ότι αυτό θα επιτευχθεί με καθημερινή παρατήρηση του πραγματικού αναπαραγωγικού αριθμού της επιδημίας, ώστε να δουλεύουμε με τους αριθμούς.

«Οι αριθμοί συνήθως όταν δεν μαγειρεύονται, δεν λένε ψέματα. Εμείς δεν μαγειρεύουμε τους αριθμούς. Θα έχουμε ακρίβεια στις εκτιμήσεις μας, η οποία θα αυξάνει με τον εργαστηριακό έλεγχο. Προσαρμοζόμαστε στην αβεβαιότητα, η οποία γίνεται σιγά-σιγά όλο και περισσότερη βεβαιότητα και ξεπερνάμε τις δυσκολίες». Ο κ. Τσιόδρας απαντώντας το δεύτερο σκέλος της ερώτησης, που είχε να κάνει με το αν πλέον το βάρος για την πορεία της επιδημίας περνά περισσότερο στους πολίτες, είπε: «Φυσικά και το βάρος δεν περνάει τώρα στον πολίτη, το βάρος από την αρχή ήταν στον πολίτη. Κι αυτό το κατανοούμε και το νοιώθουμε. Το βάρος ήταν σε όλους μας, δεν αλλάζει κάτι τώρα».

news

Πηγή: madata.gr