Τσιόδρας: Οι υψηλές θερμοκρασίες δεν σκοτώνουν τον κορονοϊό

0
106

Στις ακραίες για την εποχή θερμοκρασίες και πώς αυτές μπορούν να επηρεάσουν την πανδημία του κορονοϊού, αναφέρθηκε ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας, κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης ενημέρωσης για την εξέλιξη της COVID-19.

Πιο συγκεκριμένα, παραπέμποντας στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), επισήμανε ότι οι υψηλές θερμοκρασίες και η έκθεση στον ήλιο «δεν σκοτώνουν» τον ιό.

«Μπορούμε να κολλήσουμε τον ιό ανεξάρτητα από τις εξωτερικές θερμοκρασίες. Η άμεση έκθεση στον ήλιο και η θερμοκρασία πάνω από 25 βαθμούς δεν έχει προληπτική δράση απέναντι στον κορονοϊό» επισήμανε, εν όψει του κύματος καύσωνα.

Ειδική αναφορά έκανε και στις θεωρίες περί διασύνδεσης των μέτρων περιορισμού της κυκλοφορίας με την άνοδο του υδραργύρου, διαμηνύοντας ότι δεν υπάρχει καμία συσχέτιση και ότι οι καιρικές συνθήκες αποτελούν συνέπεια των μακροπρόθεσμων επιπτώσεων της ανθρώπινης δραστηριότητας.

Την ίδια ώρα, προχώρησε σε ειδικές συστάσεις προς τους πολίτες, οι οποίοι αναμένεται να κατακλύσουν τις παραλίες, καλώντας τους να επιδείξουν ψυχραιμία, σοβαρότητα και συνέπεια.

«Ας προσέξουμε να έχουμε υγιεινές στρατηγικές αυτές τις ημέρες. Να παραμείνουμε ψύχραιμοι, σοβαροί, να δείξουμε συνέπεια, να βοηθήσουμε όλοι μαζί να ορθοποδήσουμε».

«Η αλλαγή της συμπεριφοράς που μας επιβάλλει ο νέος ιός δεν είναι καταναγκαστικό μέτρο, είναι μέτρο προστασίας όλων» κατέληξε ο κ. Τσιόδρας.

Υπενθυμίζεται ότι με βάση τις εκτιμήσεις των μετεωρολόγων για το Σαββατοκύριακο, η θερμοκρασία στην Ελλάδα θα ξεπεράσει κατά περιπτώσεις τους 40 βαθμούς, καταρρίπτοντας ρεκόρ αρκετών ετών.

Στο πλαίσιο αυτό, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας προέβη στην πρόωρη επαναλειτουργία των οργανωμένων παραλιών, αρχής γενομένης από το πρωί του Σαββάτου, προκειμένου να αποφευχθεί ο συνωστισμός των λουόμενων στις ελεύθερες παραλίες. 

Λίγο νωρίτερα, ο κ. Τσιόδρας είχε ανακοινώσει τέσσερις νέους θανάτους και ακόμη 40 κρούσματα, ανεβάζοντας τον συνολικό απολογισμό σε 160 και 2.810, αντίστοιχα.

topontiki

Πηγή: madata.gr