Τσιόδρας: Προσοχή στις ηλικίες 20-50 ετών – Τι είπε για το εμβόλιο AstraZeneca

0
23

Τον κώδωνα του κινδύνου για τις ηλικίες 20-50 ετών έκρουσε ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας σε διάλεξη του στην Ακαδημία Αθηνών, με θέμα Πανδημία SARS-COV-2: Η επιστήμη συνοδοιπόρος με την αβεβαιότητα στην αναζήτηση της αλήθειας.

Ο κ. Τσιόδρας τόνισε ότι «ο κορωνοϊός το τελευταίο διάστημα προσβάλει τις ηλικίες 20 έως 50 ετών» και υπογράμμισε ότι «θα συνεχίσουμε να έχουμε μέτρα μέχρι να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα του εμβολιασμού».

Αναφερόμενος στα εμβόλια ξεκαθάρισε πως δεν φέρουν τον ιό, αλλά διδάσκουν την άμυνα μας πως θα τον εξουδετερώσει, σημειώνοντας ότι «τα εμβόλια βοηθούν στη μείωση των περιστατικών και θανάτων που αποδίδονται στον κορωνοϊό».

Αναφορικά με τις θεραπευτικές επιλογές, είπε ότι δυστυχώς ακόμα «δεν έχουμε αντιικό φάρμακο που θα χορηγούνταν στην αρχή της νόσου». «Ακόμα, ένα χρόνο μετά, ερευνούμε ποια φάρμακα βοηθούν», τόνισε.

Έκανε δε ειδική αναφορά στο παράδειγμα του Ισραήλ και του Ηνωμένου Βασιλείου: «Τα εμβόλια είναι η ορατή λύση για τον περιορισμό της νόσου. Μετά το Ισραήλ, το Ηνωμένο Βασίλειο είναι η δεύτερη χώρα που έχει προχωρήσει στους εμβολιασμούς».

«Όσο περισσότεροι εμβολιασμοί τόσο καλύτερα», συμπλήρωσε.

Ο καθηγητής αναφέρθηκε τόσο στο εμβόλιο του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, τα εμβόλια που δίνουν μία ελπίδα για επιστροφή στην κανονικότητα, αλλά και στα self test και τις μεταλλάξεις.

Δύο μηνύματα θέλησε να απευθύνει ο καθηγητής κ. Τσιόδρας σημειώνοντας: “Τα εμβόλια δεν έχουν ζωντανό ιό, διδάσκουν την άμυνά μας πώς να σκοτώσει τον ιό. Και το δεύτερο μήνυμα είναι ότι τα εμβόλια οδηγούν σε σημαντική μείωση των επιβεβαιωμένων περιστατικών της νόσου καθώς και των θανάτων που αποδίδονται σ’ αυτή”. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην περίπτωση του Ισραήλ όπου περισσότεροι από 5 εκατ. πολίτες έχουν εμβολιαστεί τουλάχιστον με την πρώτη δόση, υπογραμμίζοντας πως αυτό οδήγησε σε μείωση των θανάτων. Σχετικά με το εμβόλιο της AstraZeneca και τον προβληματισμό για τα θρμβοεμβολικά επεισόδια που έχουν αναφερθεί επεσήμανε πως τα περιστατικά θρομβώσεων που φέρονται να σχετίζονται με αυτό το εμβόλιο αφορούν σε 1 άτομο ανά 100.000, “στο χειρότερο σενάριο” ενώ οι θρομβώσεις στις σοβαρές περιπτώσεις νόσου κορονοϊού αγγίζουν το 69%.

 Σημείωσε ότι όσον αφορά στις μακροπρόθεσμες επιπλοκές του κορονοϊού υπάρχει περιορισμένη βιβλιογραφία. Υπογράμμισε πως τα εμβόλια είναι η ορατή λύση για τον περιορισμό της νόσου, τονίζοντας πως μετά το Ισραήλ, το Ηνωμένο Βασίλειο είναι η δεύτερη χώρα που έχει προχωρήσει στους εμβολιασμούς.

Σημείωσε πως “όσο περισσότεροι εμβολιασμοί τόσο καλύτερα”. Χαρακτήρισε “σφυριά στο κεφάλι” το lockdown ενώ τόνισε τις συνέπειες σε όλους τους τομείς. Είπε πως το τρίτο κύμα της πανδημίας πλήττει περισσότερο την Ευρώπη και τη Λατινική Αμερική, ενώ επεσήμανε άλλη μία φορά τη σημασία του εμβολιασμού. Τόνισε ότι η ανοσία θα επιτευχθεί σε ποσοστό 45% έως 85% σε μια κοινωνία όπου δεν εμβολιάζονται τα παιδιά. “Ο κόσμος δεν θα επηρεαστεί ισοβαρώς από αυτή την επιδημία. Τα καλά νέα της ανοσίας υπάρχουν και πιθανώς είναι μακράς διάρκειας η ανοσία. Τα ακόμα καλύτερα νέα είναι ότι τα εμβόλια δουλεύουν και δουλεύουν στο πραγματικό επίπεδο της ζωής μας. Μειώνουν τις σοβαρές νοσηλείες και τους θανάτους. Θα συνεχίσουμε να έχουμε μέτρα όμως μέχρι να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα των εμβολιασμών. Η επιστροφή στην κανονικότητα, ό,τι και να σημαίνει αυτό και όχι η εξαφάνιση της επιδημίας όπως θέλουμε να ελπίζουμε κάποιοι, θα γίνει με τον έλεγχο της επιδημίας, με οδηγό την επιδημιολογική επιτήρηση, με βελτιστοποίηση των μέτρων στο χαμηλότερο δυνατό επίπεδο, που επιτρέπει έναν σταθερά χαμηλό ρυθμό λοιμώξεων” υπογράμμισε ο Σωτήρης Τσιόδρας

Το μέλλον εξαρτάται τον εμβολιασμό», τόνισε, υπογραμμίζοντας ότι «η ανοσία θα επιτευχθεί σε ποσοστό 45% έως 85% σε μια κοινωνία που δεν εμβολιάζονται τα παιδιά».

Πηγή: madata.gr