Τσίπρας για το Μένουμε Όρθιοι ΙΙ: Χρειάζονται θαρραλέες λύσεις

0
93

Με ένα απόφθεγμα του Αμερικανού στοχαστή Χάουαρντ Ζιν για την ελπίδα σε σκοτεινούς καιρούς, άρχισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας την ομιλία του στην εκδήλωση στο Ζάππειο, για την παρουσίαση του επικαιροποιημένου οικονομικού πραγράμματος του κόμματος «Μένουμε Όρθιοι ΙΙ».

Τόνισε, δε, ότι όλα όσα παρουσιάζονται γίνονται για να μην γίνει η απόγνωση συνήθεια για τους πολίτες και να μην μετατραπεί η χώρα σε χώρα «virtual reality» και υπογράμμισε ότι «το πρόγραμμά μας αποτελεί ένα ρεαλιστικό, κοστολογημένο, άμεσα υλοποιήσιμο και απολύτως αναγκαίο σχέδιο, στη βάση των υπαρκτών δυνατοτήτων της ελληνικής οικονομίας. Ένα σχέδιο που πρέπει να υλοποιηθεί σήμερα για να διασφαλίσουμε το αύριο».

Ο Αλέξης Τσίπρας από την αρχή εξαπέλυσε επίθεση στην κυβέρνηση αναγνωρίζοντας, μεν, ότι συντονίστηκε με όσα συνέστησε η επιστημονική κοινότητα για την υγειονομική κρίση, αλλά συνέχισε λέγοντας ότι «ωστόσο σήμερα ασχολείται μονάχα με το πως θα αξιοποιήσει την κρίση για να επιταχύνει όσα αντιδραστικά είχε σχεδιάσει για την οικονομία, την εργασία και το κοινωνικό κράτος, ήδη πριν την πανδημία».

Προσέθεσε, δε, ότι «δεν υπάρχει κανείς στον κόσμο που να πιστεύει ότι η ανάκαμψη είναι εύκολη ή απλή υπόθεση. Και δεν υπάρχει κανείς σοβαρός οικονομολόγος, ανεξαρτήτως ιδεολογίας, που να πιστεύει ότι μπορεί να ‘ρθει η ανάκαμψη χωρίς να πέσει χρήμα στην αγορά» και έστρεψε τα βέλη του κατά του πρωθυπουργού λέγοντας ότι «ο κ. Μητσοτάκης αντί να πρωταγωνιστεί σε αυτή τη πανευρωπαϊκή συζήτηση, αντί να κάνει το παν για να εξασφαλίσει όσο το δυνατόν περισσότερους πόρους που θα πέσουν άμεσα στην αγορά, έχει επιλέξει έναν άλλο δρόμο. Να εμφανίζεται τακτικά και να παριστάνει το μάντη κακών. Να λέει στις Ελληνίδες και στους Έλληνες: “Χάρη σε μένα σωθήκατε από τη πανδημία, αλλά τώρα προετοιμαστείτε για τα χειρότερα”. Και τα χειρότερα μια να τα υπολογίζουν 3, μια 5, μια 10 και την άλλη 13% ύφεση»

Θύμισε δε την πρόταση του Μίλτον Φρίντμαν, του επιλεγόμενου «πατέρα του νεοφιλελευθερισμού», για «λεφτά από το ελικόπτερο» για να τονωθεί η ζήτηση, ενώ περιγράφοντας την κατάσταση που επικρατεί στην οικονομία, ο Α. Τσίπρας είπε ότι «οι επιχειρήσεις δεν μπορούν, οι εργαζόμενοι δεν αντέχουν και η κυβέρνηση δεν θέλει», περιγράφοντας μια εξαιρετικά σκληρή πραγματικότητα για τους εργαζόμενους, με μειώσεις μισθών, υπερεργασία και ταυτόχρονα υψηλούς λογαριασμούς που «τρέχουν».

Πηγή: madata.gr