Τσίπρας: Πουθενά στην Ευρώπη δεν επιδοτούν την ανεργία, όπως κάνει ο Βρούτσης

0
162

Το κρίσιμο τούτη την ώρα δεν είναι να σκεφτούμε με όρους πολιτικού κόστους, είναι μια δύσκολη μάχη σε εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες και σε αυτή τη μάχη δεν έχει νόημα τα κόμματα να ερίζουν, αλλά το να προσπαθήσουμε να συμβάλλουμε όσο μπορούμε για να έχουμε τα καλύτερα αποτελέσματα, τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξή του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ANT1.

«Η μεγάλη αδυναμία είναι το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Ένα σύστημα υγείας που ιδίως τα μνημονιακά χρόνια συρρικνώθηκε» δήλωσε.

Μάλιστα, επισήμανε ότι «χρωστάμε ευγνωμοσύνη στους ανθρώπους της πρώτης γραμμής. Στηρίζουμε δεν σημαίνει και σιωπούμε. Θεωρώ ότι θα έπρεπε να είχαν εφοδιαστεί όλα τα νοσοκομεία με υλικό, το οποίο υπάρχει στη μαύρη αγορά και να είχαν προχωρήσει σε προσλήψεις. Αυτές που είχαμε εξαγγείλει, είχαν παγώσει από τη σημερινή κυβέρνηση».

«Δεν αρκεί να χειροκροτούμε τους υγειονομικούς. Πρέπει να τους στηρίξουμε. Πρέπει να γίνουν τεστ κυρίως για τα αβοήθητα περιστατικά. Είχαμε δύο ανθρώπους πέθαναν στα σπίτια τους γιατί ο ΕΟΔΥ τους είπε να μείνουν εκεί», συμπλήρωσε.

Στη συνέχεια, υπογράμμισε: «Επί της αρχής είναι σωστό να λέει κανείς ότι δεν είναι τώρα η ώρα για να λογαριαστούμε. Δεν θα ξεχάσει κανείς τα «Γερούν γερά», την ώρα μια άλλης κρίσης. Η Ευρώπη μπαίνει στη μεγαλύτερη ύφεση από τον πόλεμο και μετά. Θέλω να κρούσω τον κώδωνα του κινδύνου. Είναι εθνικό μας καθήκον να μην επιτρέψουμε να πάνε χαμένες οι θυσίες που έκανε ο ελληνικός λαός. Η Ελλάδα έχει μαξιλάρι ασφαλείας. Πρέπει μέρος του να χρησιμοποιηθεί».

«Είναι άλλο πράγμα η αναστολή των φορολογικών υποχρεώσεων. Αυτά κάποια στιγμή θα τα πληρώσουν οι επιχειρήσεις. Εμείς λέμε 14 δισ. ζεστό χρήμα, επειδή έχουμε τη δυνατότητα να το κάνουμε, χωρίς να αυξήσουμε ούτε ευρώ από το χρέος μας», πρόσθεσε.

«Το κόστος για να πληρωθούν μισθοί εργαζόμενων, ασφαλιστικές πληρωμές και να καλυφθούν οι ελεύθεροι επαγγελματίες έχουμε τη δυνατότητα να το δαπανήσουμε. Αν δεν το κάνουμε και αφήσουμε αυτά τα χρήματα για να τα δώσουμε μετά οι ανάγκες θάναι πολλαπλάσιες. Από τα 50 δισ. που υπάρχουν στο δημόσιο ταμείο εμείς ζητάμε να δοθούν τα 26», ανέφερε.

«Δεν είναι δυνατόν να απαντά ο κ.Πέτσας στον Τσακαλώτο λες και είναι μαθητούδι του δημοτικού. Θα περίμενα λιγότερη αλαζονεία. Υπάρχει δυνατότητα και είναι πλεονέκτημα της χώρας έναντι της Ισπανίας και της Ιταλίας που πρέπει να δανειστούν. Εμείς δεν χρειάζεται να δανειστούμε», είπε.

«Υπάρχει κι ένα ζήτημα στην ποιότητα των μέτρων που έχουν παρθεί. Πουθενά στην Ευρώπη δεν επιδοτούν την ανεργία, όπως κάνει ο κ. Βρούτσης. Επιδοτούν την εργασία. Η αγωνία μας είναι ειλικρινής. Διότι δεν αντέχει ο λαός άλλη μια περιπέτεια», υπογράμμισε.

Επιπλέον, τόνισε πως «όσοι προτείνουν στον πρωθυπουργό ενώ έχει δυνατότητα να δαπανήσει από αυτά που εμείς έχουμε δημιουργήσει ή έχουν στο μυαλό τους κάτι το οποίο είναι ανήθικο να δώσουν όταν θα έχουν εκπνεύσει οι μικρές επιχειρήσεις για να τα δώσουν στους ισχυρούς. Αυτή είναι λογική της ανοσίας της αγέλης στην οικονομία ή έχουν λάθος αντίληψη για τις δυνατότητες της οικονομίας».

topontiki

Πηγή: madata.gr