Τσίπρας: Τα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη άφησε τη χώρα ανοχύρωτη

0
52

Κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο Αλέξης Τσίπρας με αφορμή τις κυβερνητικές ανακοινώσεις για το δεύτερο lockdown, παρουσίασε πίνακες με στοιχεία προκειμένου να αποδομήσει το κυβερνητικό αφήγημα ότι η χώρα διαχειρίζεται καλύτερα την υγειονομική και οικονομική κρίση σε σχέση με άλλες χώρες.

Στην εισαγωγή του άλλωστε κατηγόρησε τον πρωθυπουργό πως «το δεύτερο lockdown φέρει την υπογραφή του» και «αποτελεί απόδειξη και ομολογία της αποτυχίας της κυβέρνησης στη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης». Περαιτέρω τον κατηγόρησε ότι, αντί να αξιοποιήσει την ευκαιρία και να προετοιμάσει την άμυνα της χώρας, «επέλεξε να θριαμβολογεί και να αυτοαποθεώνεται».

Αύξηση θαντάτων κατά 263%

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε για τα πεπραγμένα της κυβέρνησης ως εδώ και κυρίως όσα δεν έκανε:

Από τον Ιούνιο μέχρι σήμερα οι θάνατοι ανά εκατομμύριο πολίτες έχουν αυξηθεί στην Ιταλία 15%, στην Ισπανία 23%, στη Γαλλία 28% και στην Ελλάδα… 263%. (πίνακας 1). Αντίστοιχη είναι η εκτίναξη των κρουσμάτων (πίνακας 2) αν και όπως είπε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ η εικόνα των κρουσμάτων σχετίζεται και με τα διενεργούμενα τεστ στα οποία η χώρα μας παραμένει σε χαμηλές θέσεις μεταξύ των χωρών της ΕΕ (πίνακας 3).

Η Ιταλία, σημείωσε, έχει σχεδόν τα τριπλάσια, η Ισπανία τα πενταπλάσια, η Γαλλία τα δεκαπλάσια κρούσματα, «η Ελλάδα όμως έχει 13 φορές περισσότερα κρούσματα από τον Ιούνιο». Και πρόσθεσε: «Μιλάμε δηλαδή για μια κατάσταση που βγήκε εκτός ελέγχου. Και δε βγήκε χθες εκτός ελέγχου».

Σε ό,τι αφορά την σύγκριση με τις ενέργειες άλλων ευρωπαϊκών κρατών για την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας μετά την έναρξη της πανδημίας, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ότι αυτή είναι «αποκαρδιωτική» καθώς η Ελλάδα έδωσε μόλις 233 εκατομμύρια, τη στιγμή που η Ισπανία έδωσε 5,3 δις και η Ιταλία 3,3 δις (πίνακας 4).

Ενίσχυση ΜΕΘ και συστημάτων Υγείας στις ευρωπαϊκές χώρες

Αναφορικά με τον αριθμό της ΜΕΘ, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο Αλέξης Τσίπρας

· στην Ισπανία οι ΜΕΘ αυξήθηκαν μέσω της χρησιμοποίησης άλλων μονάδων ή δημιουργήθηκαν νέες μέσω αναπροσαρμογής κλινών νοσηλείας και φυσικά επιτάχθηκαν όλες οι ιδιωτικές ΜΕΘ.

· Στην Γαλλία οι ΜΕΘ αυξήθηκαν από 5.000 σε 8.000.

· Στην Ιταλία, στην Περιφέρεια της Λομβαρδίας που χτυπήθηκε όσο καμία άλλη στην Ευρώπη, είχε 724 ΜΕΘ στις αρχές Μαρτίου και σήμερα έχουν αυξηθεί κατά 86%. Ενώ η κυβέρνηση εκεί επίταξε όλες τις ιδιωτικές ΜΕΘ ανά τη χώρα αλλά και το ανθρώπινο δυναμικό τους.

Το πιο εξοργιστικό στοιχείο, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ προκύπτει από την σύγκριση του αριθμού των εργαζομένων στο ΕΣΥ, μόνιμων και συμβασιούχων, το Σεπτέμβρη του 19, δηλαδή αυτό που άφησε η προηγούμενη κυβέρνηση, του ΣΥΡΙΖΑ,, σε σύγκριση με αυτό του Σεπτέμβρη του 20, δηλαδή επτά ολόκληρους μήνες μετά την έναρξη της πανδημίας, καθώς προκύπτει ότι «με την πανδημία έχουμε λιγότερους εργαζόμενους από πριν» (πίνακας 5).

ΜΜΜ: Λιγότερα δρομολόγια το 2020

Στη συνέχεια ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε στο θέμα των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς που ήταν και το αντικείμενο της επίκαιρης ερώτησης τη συζήτηση της οποίας σήμερα ακύρωσε ο πρωθυπουργός. Χαρακτήρισε επιεικώς απαράδεκτη την αναφορά του πρωθυπουργού «δεν μπορούμε να γεννήσουμε λεωφορεία από το πουθενά»

Και επανέλαβε την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ η κυβέρνηση να επανεκκινήσει τον διαγωνισμό που είχε προχωρήσει ο ΣΥΡΙΖΑ για την προμήθεια 750 νέων λεωφορείων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, αλλά η κυβέρνηση Μητσοτάκη ακύρωσε όταν εξελέγη.

Συν την προμήθεια 92 λεωφορείων νέας τεχνολογίας, με εξασφαλισμένη ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, την οποία ακύρωσε ο περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης. Επανέλαβε επίσης ότι υπάρχουν πάνω από 200 οχήματα, τα οποία παραμένουν παρκαρισμένα στα αμαξοστάσια και θα μπορούσαν να βγουν άμεσα στον δρόμο, «αρκεί να προχωρήσει η επισκευή μικρών βλαβών που παρουσιάζουν, καθώς και η τοποθέτηση οδηγών, πολλοί εκ των οποίων σήμερα βρίσκονται αποσπασμένοι σε άλλες θέσεις και υπηρεσίες».

Απαντώντας δε στην κριτική της κυβέρνησης ότι η εικόνα στα ΜΜΜ ήταν η ίδια και επί ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε πως «είναι αδιανόητο να συγκρίνει το σήμερα της έκτακτης ανάγκης με τις μέρες της κανονικότητας» και πως «ακόμη και αυτό το επιχείρημα τους είναι ψευδές, αφού σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΣΥ και του ΟΑΣΑ τόσο τα προγραμματισμένα όσο και τα εκτελεσμένα δρομολόγια του 2020 είναι λιγότερα από τα αντίστοιχα του 2019» (πίνακες 6 και 7).

Θερίζει ο κορωνοϊός στα σχολεία

Κριτική άσκησε και για τον εφησυχασμό στα σχολεία χαρακτηρίζοντας «αδιανόητες» δηλώσεις ότι δεν υπάρχει πρόβλημα με το συνωστισμό 25, 26, 27 μαθητών σε μια τάξη, ενώ σημείωσε πως από πλευράς κυβέρνησης «επαναλάμβαναν διαρκώς τη θεωρία ότι οι μαθητές δεν κολλάνε. Το αποτέλεσμα; Τη προηγούμενη εβδομάδα καταγράφηκαν πάνω από 700 κρούσματα σε μαθητές. Και σήμερα, στη χώρα υπάρχουν πάνω από 500 κλειστά τμήματα σχολείων λόγω κορωνοϊού».

Ύφεση και απουσία εισοδηματικής στήριξης νοικοκυριών κι επιχειρήσεων

Τέλος όσον αφορά την οικονομία υπογράμμισε ότι η πραγματική εικόνα είναι πολύ διαφορετική από αυτή που παρουσιάζει η κυβέρνηση. Ο μέσος όρος της ύφεσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση προβλέπεται στο 7,4% ενώ για την Ελλάδα προβλέπεται στο 9%, κι αυτό χωρίς να λαμβάνεται υπόψη το νέο lockdown (πίνακας 8).

Με αυτά τα δεδομένα, είπε, η Ελλάδα βρίσκεται στην 6η χειρότερη θέση σε σύνολο 27 χωρών.

Στη συνέχεια έκανε σύγκριση των μέτρων στήριξης του εισοδήματος μεταξύ Ελλάδας και άλλων ευρωπαϊκών χωρών κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι κινείται σε αντίθετη κατεύθυνση από την πλειονότητα των ευρωπαϊκών χωρών:

· Καμία εισοδηματική ενίσχυση νοικοκυριών εδώ, ενώ Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία, Ισπανία, Ιταλία εφαρμόζουν αντίστοιχα προγράμματα.

· Καμία εισοδηματική ενίσχυση αυτοαπασχολούμενων εδώ, ενώ Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία, Ισπανία, Ιταλία, Ολλανδία, Τσεχία ενισχύουν με κρατική επιχορήγηση το εισόδημα των επαγγελματιών.

· Επιστρεπτέα ενίσχυση που διογκώνει το χρέος των επιχειρήσεων εδώ, αντί της απευθείας επιχορήγησης τους σε ευρωπαϊκές χώρες. Όπως το Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία, Δανία, Ολλανδία, Σουηδία, Τσεχία.

· Επιδότηση της ανεργίας με ένα οριζόντιο επίδομα εδώ, αντί για επιδότηση της εργασίας και αναπλήρωση μισθών όπως κάνουν πολλές άλλες χώρες με πολύ μικρότερο πρόβλημα ανεργίας από εμάς: Για παράδειγμα το κράτος αναλαμβάνει την αναπλήρωση του μισθού στη Γαλλία και την Τσεχία κατά 100%, στη Σουηδία κατά 82% έως 96%, στην Ολλανδία κατά 90%

· Καμία επιδότηση ενοικίου των επιχειρήσεων μέχρι σήμερα, εδώ. Επιδότηση ενοικίου στην Ιταλία, τη Σουηδία, τη Τσεχία, την Ισπανία και αλλού.

· Άλλα μέτρα εισοδηματικής ενίσχυσης νοικοκυριών είναι πχ. η παύση πληρωμών σε νερό και ηλεκτρικό που κάνει η Ισπανία και η Γαλλία, η Σουηδία που καλύπτει πλήρως την άδεια ασθενείας των εργαζομένων, και πολλά άλλα.

Στον αντίποδα των «γενναίων πακέτων» των ευρωπαϊκών χωρών και παρά το ότι όπως υποστήριξε ο Αλέξης Τσίπρας υπήρχαν μεγάλες δυνατότητες χρηματοδότησης η κυβέρνηση έδωσε μέχρι τέλος Σεπτέμβρη μόλις 5,3 δισ. σε άμεσες δαπάνες (2,9% του ΑΕΠ) για τη στήριξη της οικονομίας, γεγονός που, όπως είπε, μας φέρνει στις τελευταίες θέσεις της ευρωζώνης, ενώ και τα μέτρα αναβολών πληρωμών που απλώς μεταθέτουν το πρόβλημα για αργότερα, δημοσιονομικά δεν ξεπερνούν τα 1,2 δισ. (0,7% του ΑΕΠ).

Κριτική, ειδικότερα, άσκησε για την επιστρεπτέα προκαταβολή καθώς δεν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες των επιχειρήσεων, ενώ όσον αφορά συνολικά το πακέτο μέτρων που ανακοίνωσε χθες η κυβέρνηση είπε ότι ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε τα ίδια οικονομικά μέτρα που έχουν ήδη οδηγήσει σε κοινωνικό και οικονομικό αδιέξοδο και έχουν ήδη οδηγήσει σε 130.000 νέους ανέργους.

topontiki

Πηγή: madata.gr