Τζανάκης: Ο πλήρως εμβολιασμένος αν έρθει σε επαφή με κρούσμα παραμένει στη δουλειά του

0
31

Αλλαγές υπάρχουν στη συμπεριφορά των πλήρως εμβολιασμένων σε περίπτωση που έρθουν σε επαφή με κρούσμα κορονοϊού.

«Οι πλήρως εμβολιασμένοι αν έρθουν σε επαφή με κρούσμα απλώς παρακολουθούνται. Δεν απαιτείται να κάνουν μοριακά και self test. Αν πάλι βγούμε θετικοί στον ιό, τότε μένουμε καραντίνα ως κρούσμα πλέον, για δέκα ημέρες, και παρακολουθούμαστε», δήλωσε στην ΕΡΤ ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Nίκος Τζανάκης.Όπως ανέφερε κατά πάσα πιθανότητα οι εμβολιασμένοι ασθενείς θα περάσουν τη νόσο ως ασυμπτωματικοί ή με λίγα συμπτώματα και δεν θα κινδυνέψουν.

«Κάποιος που έχει πλήρως εμβολιαστεί και χαρακτηριστεί ως στενή επαφή κάποιου κρούσματος θα παραμένει στη δουλειά του, θα παρακολουθείται και δεν θα χρειαστεί να κάνει ούτε τεστ», δήλωσε ο καθηγητής. 
Απαντώντας στην ερώτηση που οφείλονται οι αλλαγές στη διαδικασία αντιμετώπισης των εμβολιασμένων και των νοσούντων ο κ. Τζανάκης τόνισε: «Ακόμα μαθαίνουμε τον ιό, γι’ αυτό και έγιναν αυτές οι αλλαγές. Πριν δεν ξέραμε πόσο μας προστατεύει το εμβόλιο. Όσο προστίθενται γνώσεις αλλάζει και η Ιατρική. Επίσης, παίζει μεγάλο ρόλο και σε ποιο επιδημιολογικό επίπεδο είμαστε. Όσον αφορά την κατάσταση της χώρας εμείς συνεχίζουμε στο ενδιάμεσο επίπεδο κινδύνου. Η μισή χώρα είναι πορτοκαλί – κίτρινη. Την άλλη εβδομάδα περιμένουμε να περάσουν στο κίτρινο περισσότερες περιοχές».

Τζανάκης: Πιστεύω ότι θα περάσουμε ένα καλό καλοκαίρι
Αναφορικά με τη συζήτηση για τα προνόμια ο κ. Τζανάκης είπε: «Η ίδια η ζωή θα επιβάλει τις αλλαγές στη συμπεριφορά των εμβολιασμένων. Θα ταξιδεύουν ευκολότερα. Θα μπορούν να συνευρίσκονται με άλλους σε κλειστό χώρο, ενδεχομένως χωρίς μάσκα. Οι επιχειρήσεις θα θέλουν να έχουν εμβολιασμένο το προσωπικό».

Ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του ο καθηγητής Πνευμονολογίας επισήμανε ότι «τέλος Ιουνίου θα πετύχουμε ένα εμβολιαστικό ποσοστό της τάξης του 65%. Υπάρχει βελτίωση και στην ομάδα πάνω από 70 χρονών και με τα προγραμματισμένα ραντεβού έχουμε φτάσει το 75%. Πιστεύω ότι θα περάσουμε ένα καλό καλοκαίρι. θα πρέπει να προσέξουμε πάρα πολύ. Επειδή μιλάμε και για προνόμια, θα πω αυτό που είπε η κ. Θεοδωρίδου. Το μεγαλύτερο προνόμιο για τους εμβολιασμένους είναι το ίδιο το εμβόλιο γιατί είναι ένα διαβατήριο ζωής. Περνάς από έναν κίνδυνο να χάσεις τη ζωή στου στην αντίπερα όχθη ότι δεν θα νοσήσεις σοβαρά».

Πηγή: madata.gr