Βαρουφάκης: Κριτική στην κυβέρνηση για την ανάπτυξη της Θράκης

0
47

Επίθεση στη κυβέρνηση εφ΄ όλης της ύλης, εξαπέλυσε ο γραμματέας του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης, σε παρέμβαση του στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη συζήτηση της έκθεσης της Διακομματικής Επιτροπής για την Ανάπτυξη της Θράκης.

   Ο κ. Βαρουφάκης υποστήριξε ότι η κυβερνητική πρόταση για την ανάπτυξη της Θράκης την καταδικάζει σε μόνιμη υποανάπτυξη, επέκρινε την στάση της ελληνικής κυβέρνησης για τον πόλεμο της Ουκρανίας, ενώ ζήτησε να υιοθετηθεί η πρόταση του κόμματος του για μορατόριουμ στις αποσυνδέσεις ρεύματος μέχρι τον Ιούνιο, για την αντιμετώπιση της αισχροκέρδειας στην ενέργεια. 

   «Η ακριτική, στρατηγικής σημασίας Θράκη, έχει ανάγκη της φροντίδας μας ενώ εσείς την καταδικάζετε στην μόνιμη υποανάπτυξη. Της επιβάλλετε ένα απαρχαιωμένο μοντέλο αρχών του 20ού αιώνα και όχι ένα βιώσιμο μοντέλο ανάπτυξης.

   Για εμάς η βιομηχανία του μέλλοντος που θα έπρεπε να στηθεί στη Θράκη είναι το πράσινο υδρογόνο και οι πλωτές ανεμογεννήτριες. Πουθενά όμως στο πόρισμα σας δεν το είδαμε.

   Αν περάσει το ανατριχιαστικό σχέδιο σας η Θράκη θα είναι γη σκουριασμένων αγωγών εγκαταλελειμμένων. Δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη σε μια περιοχή που είναι ορμητήριο του αμερικανικού στρατού.

   Από το πόρισμα διαφαίνεται η ανάπτυξη της υπανάπτυξης και ο θρίαμβος της εθνικής ανασφάλειας στο όνομα της αποικιοκρατικής αμυντικής συμφωνίας που βάζει την Αλεξανδρούπολη στο στόχαστρο μιας προβληματικής πυρηνικής δύναμης που βρίσκεται 15 λεπτά μακριά σε πυραυλικούς όρους», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βαρουφάκης.

   Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στον πόλεμο στην Ουκρανία, επισημαίνοντας ότι «η Ελλάδα πρέπει να πρωτοστατήσει για άμεση κατάπαυση του πυρός στο πλαίσιο διεθνούς συμφωνίας».

   «Πάψτε πια να σιγοντάρετε της συνέχιση του πολέμου που κουμπώνει στον πραγματικό στόχο της αμερικάνικης πολιτικής που είναι μια φτωχή, αντιδραστική και εξαρτημένη Ευρώπη», ανέφερε ο γραμματέας του ΜέΡΑ25.

   Σκληρή κριτική άσκησε και για την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, τονίζοντας ότι «οι τραγικές συνέπειες της ακρίβειας και της αισχροκέρδειας δεν είναι θεωρητικές ιδέες αλλά πραγματικές καταστάσεις που βιώνουν καθημερινά οι έλληνες πολίτες».

   «Χρειάζεται εδώ και τώρα η αυτόματη τιμαριθμική αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού και των κοινωνικών επιδομάτων. Χρειάζεται πάταξη της αισχροκέρδειας στην πηγή, πριν φτάσει στους λογαριασμούς του ρεύματος. Εσείς στη ΝΔ όμως κάνετε τα στραβά μάτια στους ολιγάρχες την ώρα της κλοπής. Βάλτε ένα μορατόριουμ στις αποσυνδέσεις ώστε να μην κοπεί το ρεύμα σε κανένα νοικοκυριό μέχρι τον Ιούνιο, με συμψηφισμό κουρέματος των χρεών των νοικοκυριών και των υπερκερδών των ολιγαρχών ενέργειας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βαρουφάκης και κατέληξε:

   «Αυτό το μορατόριουμ είναι η τελευταία σας ευκαιρία και το ελάχιστο που πρέπει να κάνετε σήμερα. Αν δεν το δεχτείτε μην κακίσετε τους πολίτες που θα προβούν σε κινήσεις αυτοάμυνας».

ΑΠΕ ΜΠΕ 

Πηγή: madata.gr