Βασικότερο μέλημα της κυβέρνησης είναι πώς θα ανοίξουν τα χιονοδρομικά κέντρα;

0
50

Βασικότερο μέλημα της κυβέρνησης φαίνεται πως έιναι πώς θα ανοίξουν τα χιονοδρομικά κέντρα και πολύ λιγότερο την απασχολεί το πότε και υπό ποιους όρους θα επαναλειτουργήσουν Γυμνάσια και Λύκεια που πλέον έχουν υπερβεί τους δύο μήνες τηλεκπαίδευσης με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ποιότητα μόρφωσης που παρέχεται σε χιλιάδες μαθητές.

Με δεδομένες τις χθεσινές δηλώσεις του υπουργού Ανάπτυξης, Αδωνι Γεωργιάδη, ότι τα χιονοδρομικά κέντρα εξετάζεται να ανοίξουν άμεσα, εάν η επιδημιολογική εικόνα του κορωνοϊού το επιτρέψει, ο ίδιος μίλησε στην εκπομπή Ωρα Ελλάδας στο OPEN TV, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι την Παρασκευή, που συνεδριάζουν οι λοιμωξιολόγοι και παίρνουν τις αποφάσεις για την όποια άρση των μέτρων, πρώτα θα συζητηθεί η μέχρι τότε εικόνα από το άνοιγμα της αγοράς.

«Αν δε δουλέψουν τώρα, δεν θα το κάνουν άλλη περίοδο»

Ερωτηθείς, όμως, για το τι προέχει – με δεδομένο ότι η κυβέρνηση αποφάσισε πρώτα να ανοίξουν τα καταστήματα και όχι τα σχολεία – ο υπουργός Ανάπτυξης απάντησε ότι τα χιονοδρομικά κέντρα είναι μια εποχική δραστηριότητα και αυτοί οι άνθρωποι αν δεν δουλέψουν τώρα, δεν θα το κάνουν κάποια άλλη περίοδο. Αυτό σημαίνει, παρότι ο Αδωνις Γεωργιάδης αλλά και η κυβέρνηση στο σύνολό της, δεν θέλουν να μιλούν με ημερομηνίες, ότι τα χιονοδρομικά κέντρα, αν δεν ανοίξουν το Σαββατοκύριακο, 23 και 24 Ιανουαρίου, είναι πολύ πιθανό να ανοίξουν στα τέλη του μήνα, πάντα ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα.

Μετακίνηση με κράτηση ξενοδοχείου

Πώς όμως σκέφτονται στην κυβέρνηση να προωθήσουν αυτό το μέτρο που προϋποθέτει άρση της απαγόρευσης μετακίνησης από νομό σε νομό; Θα «ανοίξουν» πλήρως οι μετακινήσεις από νομό σε νομό ή μόνο επιλεκτικά υπέρ των χιονοδρομικών κέντρων και των παρακείμενων χειμερινών τουριστικών θέρετρων;

Στο Μέγαρο Μαξίμου επεξεργάζονται διάφορα σχέδια. Ένα απ’ αυτά είναι ο «εκδρομέας» να φέρει μαζί του χαρτί από την κράτηση του ξενοδοχείου ή κάποιο άλλο σχετικό έγγραφο.

Αυτό όμως δημιουργεί άλλα ερωτήματα. Όσοι επείγονται να ταξιδέψουν όχι για… πολυτελείς διακοπές – άλλωστε το σκι δεν είναι και η πλέον βασική ανάγκη για τον περισσότερο κόσμο… – αλλά για να δουν κάποιο οικογενειακό τους πρόσωπο, τη μητέρα και τον πατέρα τους που έχουν μήνες να τους δουν, ή για να τακτοποιήσουν κάποιο άλλο οικονομικό π.χ. ζήτημα, δεν θα μπορούν; Δηλαδή θα είναι ένα μέτρο… κατά παραγγελία υπέρ των επιχειρηματιών του χειμερινού τουρισμού και των ξενοδόχων; Όπως έγινε περίπου και το καλοκαίρι υπέρ των ξενοδόχων, των τουρ οπερέιτορ και της «βιομηχανίας του τουρισμού» ;

Τελευταία και καταϊδρωμένα τα σχολεία

Πρώτα λοιπόν τα σκι και μετά τα.. θρανία, όπως περίπου άφησε να εννοηθεί ο υπουργός Ανάπτυξης. Ο οποίος υπεράσπισε φανατικά το άνοιγμα του λιανεμπορίου σε σχέση με την επιστροφή των μαθητών στα σχολεία: «Ασφαλώς, η αγορά έπρεπε να προηγηθεί των σχολείων. Η αγορά με τις εκπτώσεις αυτές τις μέρες δουλεύει. Τα εποχικά είδη αν δεν πουληθούν τώρα, καταστρέφονται. Τα σχολεία μπορούν να πάρουν και παράταση τον Ιούνιο. Καλώς προηγήθηκε η αγορά, των σχολείων».

Πηγή: madata.gr