Βατόπουλος : Είναι σαφές ότι οποιοδήποτε άνοιγμα θα αυξήσει τα κρούσματα

0
41

Είναι αντίφαση η οποία οφείλεται στο ότι έχουμε μπροστά μας δύο αντίθετους παράγοντες. Ο πρώτος παράγοντας είναι ο υγειονομικός. Είναι απολύτως βέβαιο ότι η επιδημία εξακολουθεί και καλπάζει, έχουμε πολλά κρούσματα, πολλούς διασωληνωμένους.

Ο κορονοϊός είναι σε όλη την Ελλάδα. Αυτή είναι η μία παράμετρος. Η άλλη παράμετρος είναι η τεράστια πίεση που υπάρχει στην κοινωνία και στην οικονομία, που επίσης προκαλεί ‘θύματα’, ανεργία, ψυχολογικά προβλήματα. Έχοντας αυτές τις δύο παραμέτρους πρέπει να ισορροπήσει κανείς ποια θα είναι η χρυσή τομή. Να είναι υγειονομικά ασφαλές αλλά να ανακουφίσει και την κοινωνία. Αυτό δημιουργεί μία αντίφαση.

Έχουμε κάποια όπλα μπροστά μας πλέον. Ο εμβολιασμός και επίσης μία αλλαγή στρατηγικής που πλέον είναι δυνατόν να γίνει από τα οριζόντια μέτρα περιορισμού στα μέτρα που να στηρίζονται στο testing, σε ανίχνευση δηλαδή των κρουσμάτων και στην απομόνωσή τους” είπε μιλώντας στον realfm 97,8 και την εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου, ο Καθηγητής Μικροβιολογίας και μέλος της Επιτροπής των ειδικών Αλκιβιάδης Βατόπουλος αναφερόμενος στο άνοιγμα των δραστηριοτήτων παρά το μεγάλο αριθμό κρουσμάτων.

“Είναι μία αλλαγή της στρατηγικής από όσο το δυνατόν λιγότερο περιοριστικά μέτρα στο όσο το δυνατόν περισσότερο testing και απομόνωση και ιχνηλάτηση των περιστατικών συν το εμβόλιο”, σημείωσε.
 
Στο ερώτημα εάν θα αντέξει το Εθνικό Σύστημα Υγείας ο κ. Βατόπουλος απάντησε: “Εκεί είναι το στοίχημα. Όλα γίνονται για να μην αρρωσταίνουν πολλοί άνθρωποι, να αρρωσταίνουν το δυνατόν λιγότεροι. Το υγειονομικά ασφαλές είναι να εξακολουθήσει το lockdown, να μην υπάρχει καμία κινητικότητα μέχρι να ολοκληρωθεί ο εμβολιασμός και μέχρι να ελαττωθούν πάρα πολύ τα κρούσματα. Αλλά, υπάρχει η άλλη παράμετρος της οικονομίας και της κοινωνίας που πρέπει κανείς να αλλάξει τη στρατηγική του”.

“Είναι σαφές ότι οποιοδήποτε άνοιγμα θα αυξήσει τα κρούσματα. Πρέπει να έχει στηθεί πάρα πολύ καλά το testing και να έχουν προχωρήσει πολύ οι εμβολιασμοί για να μην έχουμε μεγάλο κίνδυνο αύξησης του κρουσμάτων. Αυτό είναι απολύτως σαφές. Από εκεί και πέρα η απόφαση είναι κατά τη γνώμη μου πολιτική. Με την έννοια ότι κάποιος θα πρέπει να βάλει τα υπέρ και τα κατά, με όλες αυτές τις παραμέτρους και να πάρει την τελική απόφαση”, πρόσθεσε ο κ. Βατόπουλος.

Πηγή: madata.gr