Βέλγιο: Τρεις θάνατοι που πιθανώς συνδέονται με τον εμβολιασμό και χιλιάδες παρενέργειες

0
127

Από την αρχή της εκστρατείας εμβολιασμού στο Βέλγιο έχουν αναφερθεί τρεις θάνατοι που πιθανώς συνδέονται με τα εμβόλια κατά της Covid-19, σύμφωνα με στοιχεία της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Φαρμάκων του Βελγίου που δημοσιεύει η γαλλόφωνη εφημερίδα «Le Soir».

Περισσότερα από 4,3 εκατομμύρια άνθρωποι στο Βέλγιο, έχουν ήδη λάβει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου κατά της Covid-19. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Φαρμάκων και Προϊόντων Υγείας (AFMPS) που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα, έχουν αναφερθεί 15.852 ανεπιθύμητες ενέργειες μετά τη χορήγηση εμβολίου εκ των οποίων το 64% είναι «μη σοβαρές». Στις περισσότερες περιπτώσεις, είναι πυρετός, μυικός πόνος, κούραση και αντιδράσεις στο σημείο της ένεσης. Αυτές οι ενοχλήσεις συνήθως εξαφανίζονται μετά από μερικές ημέρες και φαίνεται να εμφανίζονται συχνότερα μετά τη δεύτερη δόση με Pfizer και Moderna και μετά την πρώτη δόση με AstraZeneca.

Ωστόσο, «3.266 αναφορές παρενεργειών θεωρούνται σοβαρές, η συντριπτική πλειονότητα των οποίων οδηγεί σε προσωρινή ανικανότητα για εργασία ή εξόδου από το σπίτι».

Επίσης, έχουν αναφερθεί 130 θάνατοι, αλλά μόνο τρεις θεωρούνται «πιθανώς σχετικοί» με το εμβόλιο. Οι δύο θάνατοι πιθανώς σχετίζονται με το σκεύασμα Vaxzevria, που αναπτύχθηκε από την AstraZeneca και ο τρίτος επήλθε μετά τη χορήγηση του εμβολίου της Johnson & Johnson, μετά από θρόμβωση και θρομβοκυτταροπενία και “πιθανώς σχετίζεται με το εμβόλιο”.

Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Φαρμάκων του Βελγίου, προειδοποιεί τους επαγγελματίες του τομέα της υγείας να προσέχουν την έναρξη αυτού του σπάνιου συνδρόμου, το οποίο μπορεί να συμβεί εντός τριών εβδομάδων από τον εμβολιασμό. Δύσπνοια, πόνος στο στήθος, πρήξιμο ή πόνος στο ένα πόδι, επίμονος κοιλιακός πόνος, νευρολογικά συμπτώματα ή ακόμη και μικρά κομμάτια αίματος κάτω από το δέρμα έξω από το σημείο της ένεσης, θα πρέπει να κρούουν το καμπανάκι του κινδύνου. Ως αποτέλεσμα αυτού του θανάτου, αποφασίστηκε να μην χορηγείται το εμβόλιο της J&J σε άτομα ηλικίας κάτω των 41 ετών.

«Η εμπειρία που βασίζεται στη χορήγηση 209 εκατομμυρίων δόσεων στην Ευρώπη, 60 εκατομμυρίων στο Ηνωμένο Βασίλειο και 286 εκατομμυρίων στις Ηνωμένες Πολιτείες επιβεβαιώνει ότι «η σχέση οφέλους-κινδύνου των εμβολίων κατά της Covid-19 παραμένει θετική», καθησυχάζει η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Φαρμάκων του Βελγίου.

Πηγή: madata.gr