Βόρεια Κορέα: Eκτόξευσε δύο βαλλιστικούς πυραύλους στη Θάλασσα της Ιαπωνίας

0
31

Νέα ένταση προκαλεί η Βόρεια Κορέα, καθώς δεύτερη φορά μέσα σε μία εβδομάδα, εκτόξευσε δύο πυραύλους στη Θάλασσα της Ιαπωνίας. Το Τόκιο ανακοίνωσε πως πρόκειται για βαλλιστικούς πυραύλους, κάτι που σημαίνει πως πρόκειται για ενέργεια η οποία παραβίασε αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Αν επιβεβαιωθεί η εκτόξευση πυραύλων του τύπου αυτού, θα αποτελεί την πρώτη σοβαρή πρόκληση για την κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν εκ μέρους του καθεστώτος της Πιονγκγιάνγκ.

Η σημερινή εκτόξευση ανακοινώθηκε στη Σεούλ, όπου το γενικό επιτελείο της Νότιας Κορέας έκανε γνωστό πως εκτοξεύθηκε ένας, προτού διευκρινίσει ότι εκτοξεύθηκαν δύο, πύραυλοι «άγνωστου τύπου» προς την κατεύθυνση της Θάλασσας της Ιαπωνίας, της Ανατολικής Θάλασσας, όπως αποκαλείται στην Κορέα. Σύμφωνα με το επιτελείο, οι πύραυλοι εκτοξεύθηκαν από την επαρχία Νότια Χαμγκιόνγκ, στο κεντροανατολικό τμήμα της Βόρειας Κορέας.

Οι πύραυλοι διένυσαν απόσταση 450 χιλιομέτρων, ενώ έφθασαν σε ύψος 60 χιλιομέτρων, πάντα σύμφωνα με το νοτιοκορεάτικο επιτελείο, το οποίο πρόσθεσε ότι οι νοτιοκορεάτικες ένοπλες δυνάμεις αύξησαν το επίπεδο «επαγρύπνησης» και «παρακολούθησης» της Βόρειας Κορέας σε «στενό συντονισμό με τις ΗΠΑ», τον βασικό σύμμαχο της Σεούλ.

Η USINDOPACOM, το μικτό διοικητήριο των αμερικανικών ένοπλων δυνάμεων που είναι αρμόδιο για την περιφέρεια του Ινδικού και του Ειρηνικού Ωκεανού, σημείωσε σε ανακοίνωσή του πως οι δοκιμές δείχνουν ότι τα «παράνομα» προγράμματα της Πιονγκγιάνγκ για την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων και βαλλιστικών πυραύλων απειλούν τους γείτονές της και τη διεθνή κοινότητα, προσθέτοντας ότι παρακολουθεί την κατάσταση σε συνεννόηση με τους συμμάχους των ΗΠΑ στην περιοχή. Ο Κυανός Οίκος, η προεδρία της Νότιας Κορέας, ανακοίνωσε την έκτακτη σύγκληση του συμβουλίου εθνικής ασφαλείας της χώρας. Μετά τη συνεδρίασή του, το συμβούλιο εξέφρασε «ανησυχία».

Ο Γιοσιχίντε Σούγκα, πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, έτερου συμμάχου της Ουάσινγκτον στην περιοχή, ήταν κατηγορηματικός: οι πύραυλοι που εκτοξεύθηκαν σήμερα ήταν βαλλιστικοί.

«Η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε δύο βαλλιστικούς πυραύλους», είπε σε δημοσιογράφους ο κ. Σούγκα, σύμφωνα με τον οποίο η τελευταία εκτόξευση πυραύλου αυτού του είδους είχε γίνει πριν από περίπου έναν χρόνο, την 29η Μαρτίου 2020. Το Τόκιο εξέφρασε τη διαμαρτυρία του μέσω της πρεσβείας του στην Κίνα. Πρόκειται για «απειλή για την ειρήνη και την ασφάλεια της χώρας μας και της περιφέρειας. Είναι επίσης παραβίαση αποφάσεων του ΟΗΕ», δήλωσε ο επικεφαλής της ιαπωνικής κυβέρνησης. Αρκετές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας απαγορεύουν στην Πιονγκγιάνγκ να συνεχίσει τα προγράμματά της για την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων και βαλλιστικών πυραύλων. Αλλά η Βόρεια Κορέα, μολονότι έχει υποστεί πολλούς γύρους διεθνών κυρώσεων, ανέπτυξε με ταχύτητα πυρηνικό οπλοστάσιο και άλλες στρατιωτικές δυνατότητες τα τελευταία χρόνια, υπό τον Κιμ Γιονγκ Ουν. Προχώρησε σε πολλές δοκιμές πυρηνικών όπλων και βαλλιστικών πυραύλων οι οποίοι θεωρητικά θα μπορούσαν να πλήξουν την ενδοχώρα των ΗΠΑ.

Η Πιονγκγιάνγκ εκτόξευσε δύο πυραύλους την Κυριακή, μετά την επίσκεψη στη Σεούλ του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν και του Αμερικανού υπουργού Άμυνας Λόιντ Όστιν. Επρόκειτο για την πρώτη εκτόξευση πυραύλων από τη Βόρεια Κορέα αφότου ανέλαβε την προεδρία των ΗΠΑ ο Τζο Μπάιντεν. Ωστόσο αμερικανοί αξιωματούχοι υποβάθμισαν κατόπιν τη δοκιμή αυτή, σημειώνοντας πως επρόκειτο για πυραύλους Κρουζ μικρού βεληνεκούς, όχι βαλλιστικούς. Πρόσθεσαν πως η δοκιμή τους εντασσόταν «στην κατηγορία των φυσιολογικών στρατιωτικών δραστηριοτήτων» της Βόρειας Κορέας, δεν υπόκεινται στις αποφάσεις του ΣΑ του ΟΗΕ. Ο πρόεδρος Μπάιντεν ο ίδιος είπε σε δημοσιογράφους πως «σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας, αυτό είναι κάτι το συνηθισμένο».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγή: madata.gr