Βουλγαρία-κορονοϊός: Ξανανοίγουν τα εστιατόρια από τον Μάρτιο και τα νυχτερινά κέντρα από τον Απρίλιο

0
39

Η Βουλγαρία θα ξανανοίξει τα εστιατόρια από τον Μάρτιο και θα άρει την απαγόρευση λειτουργίας των νυχτερινών κέντρων από τον Απρίλιο, δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός της χώρας Μπόικο Μπορίσοφ, ποντάροντας στο πρόγραμμα εμβολιασμού κατά της COVID-19 και σε έναν σταθερό αριθμό αναρρώσεων από την νόσο αυτή.ΗΒουλγαρία άρχισε ένα πρόγραμμα μαζικού εμβολιασμού την περασμένη εβδομάδα ελπίζοντας να βελτιώσει τον αργό ρυθμό της διαδικασίας αυτής που την έχει φέρει πίσω σε σχέση με τους εταίρους της στην ΕΕ εν μέσω μεγάλης δυσπιστίας του κόσμου απέναντι στα εμβόλια.

Παρά μια σταδιακή αύξηση στα νέα κρούσματα του κορωνοϊού στην χώρα αυτή τον περασμένο μήνα, ο Μπορίσοφ δήλωσε ότι στη χώρα χτίζεται γρήγορα μια ασπίδα κατά του ιού που αιτιολογεί την περαιτέρω άρση των περιορισμών.

Περίπου 150.000 Βούλγαροι έχουν εμβολιαστεί μέχρι στιγμής, εκ των οποίων 17.000 μόνον χθες, Τρίτη, και άλλοι 200.000 έχουν αναρρώσει από την νόσο, σημείωσε ο Μπορίσοφ σε κυβερνητική σύνοδο.

“Στην Βουλγαρία, με αυστηρά τηρούμενα μέτρα, τα οποία είναι ταυτοχρόνως τα πιο φιλελεύθερα στην Ευρώπη, έχουμε αποτελέσματα που επιτρέπουν στους ανθρώπους να ζουν φυσιολογικά. Οι Βούλγαροι δεν αισθάνονται ότι υπάρχει πανδημία, όπως σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες”, πρόσθεσε.

Η Βουλγαρία ξανάνοιξε τα σχολεία της μέσης εκπαίδευσης, τα εμπορικά κέντρα και τα γυμναστήρια από τις αρχές του Φεβρουαρίου, αλλά κράτησε κλειστά τα εστιατόρια και τα μπαρ, τα οποία είχαν σταματήσει να λειτουργούν από τα τέλη Νοεμβρίου, λόγω των φόβων για τα πιο μεταδοτικά παραλλαγμένα στελέχη του νέου κορωνοϊού.

Η απόφαση αυτή είχε προκαλέσει διαμαρτυρίες από τους ιδιοκτήτες των εστιατορίων και των μπαρ. Η άρση της απαγόρευσης ενόψει των εκλογών της 4ης Απριλίου είναι πιθανόν να μειώσει τουλάχιστον εν μέρει την δυσαρέσκειά τους.

Το υπουργείο Υγείας αναμένεται να ορίσει αργότερα αυτήν την εβδομάδα τις ακριβείς συνθήκες για το εκ νέου άνοιγμα των επιχειρήσεων, όσον αφορά τις δυνατότητές τους υποδοχής και τους κανόνες αποστασιοποίησης που θα πρέπει να τηρούνται.

Η Βουλγαρία ανακοίνωσε σήμερα 1.800 νέα κρούσματα σε ένα 24ωρο, σχεδόν τα μισά από αυτά που κατέγραφε σε 24ωρη βάση τον Νοέμβριο, αλλά περισσότερα από τα περίπου 600 κρούσματα που κατέγραφε σε ένα 24ωρο τον περασμένο μήνα.

Η Βουλγαρία έχει καταγράψει συνολικά 240.391 κρούσματα του νέου κορωνοϊού μέχρι σήμερα και 9.978 θανάτους από την COVID-19.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters

Πηγή: madata.gr