Βουλή – Μητσοτάκης: Αύξηση κατώτατου μισθού – Ενίσχυση σε ρεύμα, φυσικό αέριο, αγροτικά τιμολόγια

0
21

Σκληρή κόντρα στη Βουλή για την συζήτηση του προυπολογισμού.

Τρία πρόσθετα μέτρα κατά της ενεργειακής ακρίβειας ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Ολομέλειας όπου διεξάγεται η συζήτηση για τον κρατικό προϋπολογισμό, όπως είχε προαναγγείλει και προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. 

 Τα τρία πρόσθετα μέτρα που αφορούν καταναλωτές και επιχειρήσεις είναι:

Πρόσθετη αύξηση της κρατικής ενίσχυσης στα τιμολόγια ρεύματος για τον μήνα Δεκέμβριο, και αντίστοιχα στα κοινωνικά τιμολόγια και τα ευάλωτα νοικοκυριά
Αύξηση της έκπτωσης στους λογαριασμούς φυσικού αερίου κατά τον μήνα Δεκέμβριο και
Θα υπάρξει κάλυψη του μεγαλύτερου μέρους από τη ρήτρα αναπροσαρμογής στα αγροτικά τιμολόγια ενέργειας από  τον Αύγουστο μέχρι και τον μήνα Δεκέμβριο

Επιπλέον, ανέφερε ότι ο κατώτατος μισθός θα αυξηθεί ξανά μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2022. 

«Είναι δύσκολο να εξηγήσει κανείς σε ένα καταναλωτή που αντιμετωπίζει αύξηση στον λογαριασμό του ότι θα ήταν μεγαλύτερη η αύξηση αν δεν υπήρχε κρατική παρέμβαση. Είναι όμως η αλήθεια. Αρκεί να δει κανείς τον λογαριασμό για να διαπιστώσει πόσο μεγαλύτερη θα ήταν η επιβάρυνση αν δεν παρεμβαίναμε», εξήγησε κατά την ομιλία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

 «Εκτιμώ ότι θα χρειαστούν δυναμικές παρεμβάσεις για τις ανατιμήσεις στην αγορά ενέργειας και τους πρώτους μήνες του 2022» σημείωσε.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μεταξύ άλλων αναφέρθηκε και στη  μελέτη των καθηγητών Τσιόδρα – Λύτρα που προκάλεσε πολιτικό σάλο

Όσο πιέζεται το σύστημα υγείας τόσο αυξάνονται οι απώλειες και ότι το εμβόλιο είναι η μόνη λύση και ότι το σύστημα υγείας είναι δύο ταχυτήτων και για αυτό χρειάζεται ενίσχυση» και πρόσθεσε: «Πρόκειται για δεδομένα τα οποία πρώτος επικαλούμαι εδώ και μήνες, πολύ νωρίτερα από την παράδοση της μελέτης Τσιόδρα, όχι στο Μαξίμου, γιατί ουδέποτε τη λάβαμε στα χέρια μας».

«Δεν περίμενα καμία μελέτη, κανενός καθηγητή για να ενισχύσω το σύστημα υγείας και να αυξήσω τις ΜΕΘ. Από την πρώτη στιγμή επιβολής του πρώτου lockdown γνωρίζαμε ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ μας παρέδωσε στον τομέα των ΜΕΘ μία κατάσταση τραγική και σπεύσαμε να ενισχύσουμε το ΕΣΥ για να φτάσουμε σε όλες τις υγειονομικές περιφέρειες να έχουμε σχεδόν διπλασιάσει τις ΜΕΘ. Είχα εντοπίσει ότι ο μόνος τρόπος για να φτάσουμε στο επίπεδο να μην έχουμε την ισχυρή πίεση ήταν να επιμείνουμε στον εμβολιασμό. Η γενεσιουργός αιτία των προβλημάτων ήταν ότι δεν πετύχαμε εμβολιαστική κάλυψη άλλων χωρών που τα κατάφεραν καλύτερα».  

 « Τον κο Κουρουμπλή τον διαγράφετε άνετα, τον κο Πολάκη που είναι το alter ego σας όταν μιλάει για δολοφόνους τον κρατάτε!». 

Μητσοτάκης σε Τσίπρα: Ζητάτε τώρα εκλογές για να μην γίνετε τρίτο κόμμα

 Εάν υπάρχει ένας πολιτικός στη χώρα που θα είχε ουσιαστικό όφελος από τις πρόωρες εκλογές δεν θα ήσασταν εσείς κ. Τσίπρα αλλά εγώ. Και στο παρελθόν ουκ ολίγες ευκαιρίες για να πάω σε πρόωρες εκλογές με το αποτέλεσμα για την παράταξη μας να ήταν καλύτερο από τις εκλογές του 2019. Δεν το έκανα, δεν είμαστε το ίδιο, γιατί μας χωρίζει μια άβυσσος ευθύνης απέναντι στις ανάγκες της χώρας, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ξεκινώντας την ομιλία του στη Βουλή στη συζήτηση για την κύρωση του Κρατικού Προϋπολογισμού του 2022. 

Ο πρωθυπουργός επισήμανε πως το μεγάλο πλεονέκτημα της χώρας και πηγή της ευημερίας είναι η πολιτική σταθερότητα. 

Έχω εξήγηση γιατί ζητήσατε εκλογές σήμερα- όχι γιατί πιστεύετε πως θα είστε πρώτο κόμμα αλλά γιατί φοβάστε πως όσο περνάει ο χρόνος κινδυνεύετε να γίνετε τρίτο κόμμα, δίπλα σας είναι η αιτία προσέθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και τόνισε:

Εκλογές θα γίνουν στην ώρα τους, στο τέλος της τετραετίας, είτε το ζητάτε, είτε όχι

 Η πολιτική μας μετέτρεψε τις δυσκολίες σε ευκαιρίες και ξεπέρασε τις προσδοκίες

Ο πρωθυπουργός επέκρινε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι έχει τις ίδιες ακραίες απόψεις με «όλους αυτούς τους Θεματοφύλακες του Συντάγματος» λέγοντας «είστε ακόμη μία φορά στο περιθώριο της κοινωνίας» και προσέθεσε: «Εάν εσείς θέλετε να οδηγήσετε την χώρα σε εξάρσεις και ανένδοτους, έχετε το δικαίωμα να το κάνετε, εσείς θα καταδικαστείτε από την ετυμηγορία του ελληνικού λαού»

 Περνώντας στο θέμα του Κρατικού Προϋπολογισμού του 2022, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι η ελληνική οικονομία έχει καταγράψει ανάπτυξη 9,3% στο 9μηνο, την τρίτη καλύτερη στην Ευρωζώνη, σημειώνοντας ότι «κατέρρευσε η αντιπολίτευση της καταστροφής» και τόνισε:

«Η πολιτική μας μετέτρεψε τις δυσκολίες σε ευκαιρίες και ξεπέρασε τις προσδοκίες. Πράγματι η κυβέρνηση έπεσε έξω στους υπολογισμούς της, άλλα έπεσε έξω προς τα πάνω, με ένα αναπτυξιακό άλμα, που δεν προέκυψε τυχαία, αλλά ήλθε ως αποτέλεσμα μιας πολιτικής, που μετέτρεψε τις δυσκολίες σε ευκαιρίες και έτσι ξεπέρασε τις προσδοκίες».

Κύριε Μητσοτάκη δυστυχώς επτωχεύσατε ηθικά : Εκλογές ζήτησε ο Αλέξης Τσίπρας

Εκλογές ζήτησε ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Βουλής, κλείνοντας την ομιλία του για τον προϋπολογισμό, ενώ είχε προηγηθεί ολομέτωπη επίθεση εφ όλης της ύλης από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. 

Παραιτηθείτε, είσαστε ανεπαρκής και επικίνδυνος. Να αντισταθούν οι πολίτες 

 «Έχετε σήμερα η ευκαιρία σας φανείτε αντάξιοι της ευθύνης σας. Να ανεβείτε σε αυτό το βήμα και αντί για δικαιολογίες, ψέματα και ύβρεις στους πολιτικούς αντιπάλους, φερθείτε έτοιμα και να δώσετε διέξοδο στο αδιέξοδο. Να παραιτηθείτε κύριε Μητσοτάκη και να προκηρύξετε εκλογές, να προκηρύξετε εκλογές να δώσετε τη δυνατότητα στη λαϊκή ετυμηγορία να δώσει διέξοδο.

Πατάτε δύο χρόνια στο λαιμό της χώρας και σε αποτελέσματα δημοσκοπήσεων. Ιδού η Ρόδος. Σας ζητάμε να δώσετε λύση. είχατε να διαχειριστείτε την κρίση, είστε όχι μόνο ανεπαρκής αλλά επικίνδυνος. Ως εδώ λοιπόν. Σας ζητώ σας δώσετε το δικαίωμα στον ελληνικό λαό να σας κρίνει για να ξεφύγει χώρα από τον κλοιό της πολιτικής σας». Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κάλεσε τους πολίτες να αντισταθούν στην κυβέρνηση.

Για την έκθεση Τσιόδρα

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σήκωσε τους τόνους αναφερόμενος για την μελέτη Τσιόδρα – Λύτρα για τη θνητότητα εκτός ΜΕΘ. «Ειλικρινά δε ντρέπεστε να λέτε τέτοια ψέματα στον ελληνικό λαό για αυτή την τραγωδία που βιώνει; Μην απαντάτε σε μένα απαντήστε στους συγγενείς των ανθρώπων που χάθηκαν. Και ακόμη και σήμερα, χθες το βράδυ είπατε το ψέμα ότι δήθεν δεν λάβατε γνώση της επιστημονικής μελέτης και ψάχνετε τώρα να βρείτε ποιος θα την φορτωθεί ότι την παρέλαβε».


 
  
  

Πηγή: madata.gr