Βρέθηκε η Αχίλλειος πτέρνα του κορονοϊού; Επιστήμονες εξηγούν

0
64

Οι κορονοϊοί SRRS-CoV-1, SARS-CoV-2 και MERS-CoV έχουν τις ίδιες αδυναμίες όπως αποκαλύπτουν επιστήμονες από το Ινστιτούτο Βιοϊατρικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο της Τζόρτζια στη μελέτη τους που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Science. Αυτό δίνει ελπίδα για τη δημιουργία ενός αποτελεσματικού εμβολίου, λένε οι ερευνητές.

Το πρόβλημα με τα παραδοσιακά αντιιικά είναι ότι επηρεάζουν τα ιικά ένζυμα που μεταλλάσσονται και παράγουν αντοχή στα φάρμακα. Ως αποτέλεσμα, η μελέτη επισημαίνει ότι είναι πιο αποτελεσματική η δράση ενάντια στις πρωτεΐνες των κορονοϊών που είναι και υπεύθυνες για την αντιγραφή του ιού.

Οι επιστήμονες έχουν εντοπίσει περισσότερες από 300 πρωτεΐνες που παράγονται από ένα μολυσμένο κύτταρο και αλληλεπιδρούν με ιούς. Ωστόσο, ο αριθμός αυτών που επηρεάζουν τα ιικά σωματίδια στο ανθρώπινο σώμα είναι χαμηλότερος: περίπου 20.

Μια πρωτεΐνη στο «στόχαστρο» των αντιικών φαρμάκων

Πρόκειται για την πρωτεΐνη Tom70, η οποία συμμετέχει στην κίνηση μορίων πρωτεΐνης από το κυτοσόλιο στα μιτοχόνδρια. Έτσι η Τοm70 βοηθά σαφώς στην αντιγραφή των κορονοϊών.

Στο πλαίσιο αυτό, επειδή αυτή η πρωτεΐνη αλληλεπιδρά με το γονίδιο Coronavirus Orf9b, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως στόχος από τα αντιιικά φάρμακα ευρέως φάσματος, όπως αναφέρουν οι ερευνητές.

Πηγή: Sputnik

Πηγή: madata.gr