Ξεκάθαρο μήνυμα Μητσοτάκη-Μπορέλ στη Τουρκία: Είμαστε αποφασισμένοι να προστατεύσουμε τα σύνορά μας

0
45

Την απόφασή τους να προστατεύσουν τα ελληνικά και ευρωπαϊκά σύνορα έναντι των απειλών της Τουρκίας εξέφρασαν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο ύπατος εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ενωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας, Ζοζέπ Μπορέλ, κατά τη συνάντηση που είχαν χθες το απόγευμα στο Μέγαρο Μαξίμου.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, κατά τη διάρκεια της συζήτησης επιβεβαιώθηκε η ευρωπαϊκή αποφασιστικότητα για την υπεράσπιση των ευρωπαϊκών συνόρων και των κυριαρχικών δικαιωμάτων των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Επιπλέον, σε ό,τι αφορά τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας κατά δύο κρατών-μελών της Ε.Ε., της Ελλάδας και της Κύπρου, επισημάνθηκε και από τις δύο πλευρές ότι δεν αποτελούν απλώς διμερή ζητήματα, αλλά υπόθεση που επιβαρύνει το σύνολο των ευρωτουρκικών σχέσεων και πλήττει τα στρατηγικά συμφέροντα της Ευρώπης. Ο πρωθυπουργός επανέλαβε στον συνομιλητή του τη βούληση της Ελλάδας για τη διατήρηση ανοικτών διαύλων επικοινωνίας με την Τουρκία. Υπογράμμισε, ωστόσο, ότι η αποτελεσματικότητά τους προϋποθέτει τον τερματισμό της τουρκικής προκλητικότητας.

Στη συνάντηση, που έγινε σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα, τονίστηκε ότι τα εξωτερικά σύνορα της Ελλάδας, που είναι και σύνορα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, φυλάσσονται με μεγάλη αποφασιστικότητα και ότι η στήριξη της Ε.Ε. προς την Ελλάδα θα είναι διαρκής, όπως εκδηλώθηκε -με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο- και τον περασμένο Μάρτιο στον Εβρο.

Ο πρωθυπουργός εξέφρασε στις δηλώσεις του την ικανοποίησή του για το ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση στέκεται στο πλευρό της Ελλάδας «καθώς υπερασπιζόμαστε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα», ενώ από την πλευρά του ο ύπατος εκπρόσωπος της Ε.Ε. τόνισε με έμφαση στέλνοντας σαφές μήνυμα στην Αγκυρα ότι «είμαστε αποφασισμένοι να προστατεύσουμε τα ελληνικά και ευρωπαϊκά εξωτερικά σύνορα».

Νωρίτερα και συγκεκριμένα το πρωί, ο κ. Μπορέλ -συνοδευόμενος από τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, επισκέφθηκε το Φυλάκιο 1 στις Καστανιές Εβρου, εκεί όπου τον περασμένο Μάρτιο χιλιάδες μετανάστες επιχείρησαν να εισβάλουν σε ευρωπαϊκό έδαφος, καθοδηγούμενοι από την Αγκυρα. Σε δηλώσεις του, εξέφρασε την αποφασιστικότητα της Ε.Ε. να προστατεύσει τα εξωτερικά σύνορά της και να στηρίξει σθεναρά την κυριαρχία της Ελλάδας. «Ηθελα να έρθω εδώ και να διαπιστώσω ιδίοις όμμασι την κατάσταση στα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε», σημείωσε και πρόσθεσε πως αυτό, σε συνδυασμό με την πληροφόρηση που έλαβε από τον κ. Δένδια, το στρατό και την αστυνομία, του επέτρεψαν, όπως τόνισε, να καταλάβει καλύτερα την κατάσταση που αντιμετώπισε η Ελλάδα και ενδέχεται να αντιμετωπίσει και στο μέλλον. Μάλιστα, έκανε ιδιαίτερη μνεία στην παρουσία της Frontex στην περιοχή, τα «περίπου 100 στελέχη από 20 διαφορετικά κράτη που θα παραμείνουν εδώ, καταδεικνύοντας τη στήριξη της Ε.Ε.», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.

Από την πλευρά του, ο κ. Δένδιας τόνισε ότι τα σύνορα της Ελλάδας με την Τουρκία είναι και σύνορα της Ευρωπαϊκής Ενωσης με την Τουρκία και η Ε.Ε. έχει την αποφασιστικότητα να προστατέψει αποτελεσματικά τα εξωτερικά της σύνορα, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό και το Διεθνές Δίκαιο. Τόνισε ότι «απέτυχε αυτή η θλιβερή απόπειρα εκβιασμού της Ε.Ε. για απόσπαση παραχωρήσεων» και σημείωσε πως «εδώ στον Εβρο, ο Ελληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μαζί με τους προέδρους του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της Κομισιόν, καθώς και με τον πρωθυπουργό της Κροατίας, εξέφρασαν στις 3 Μαρτίου την αποφασιστικότητα της Ε.Ε. να προστατέψει αποτελεσματικά τα εξωτερικά της σύνορα, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό και Διεθνές Δίκαιο». Οπως είπε, μετά από μια σύντομη ανάπαυλα, εξαιτίας της πανδημίας, η Τουρκία δήλωσε εκ νέου ότι τα χερσαία σύνορά της με την Ευρώπη είναι ανοικτά, η Ακτοφυλακή της συνοδεύει σκάφη γεμάτα μετανάστες με κατεύθυνση τα ελληνικά νησιά και εμμένει στην υπονόμευση της ασφάλειας, της σταθερότητας και της ειρήνης στην Ανατολική Μεσόγειο.

etypos

Πηγή: madata.gr