Ξεκινούν οι διερευνητικές επαφές – Θέμα ημερών η συμφωνία με το ΝΑΤΟ

0
53

Σε μια εύθραυστη ισορροπία, ξεκινά ο ελληνοτουρκικός διάλογος, ενώ ο διπλωματικός πυρετός με πρωταγωνιστές τη Γερμανία, τις Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και κορυφώνεται τις επόμενες ώρες και ημέρες.

Όπως κατ΄αποκλειστικότητα είχε γράψει το iEidiseis, πιθανότατα και σήμερα, θα ανακοινωθεί η επανέναρξη των διερευνητικών επαφών μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας. Στόχος του Βερολίνου είναι να ξεκινήσουν ακόμα και πριν τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου, όμως κάτι τέτοιο μοιάζει αυτή τη στιγμή δύσκολο, με τις περισσότερες πιθανότητες να γέρνουν προς έναρξη του διαλόγου την επόμενη εβδομάδα.

Θα πρόκειται για τον 61ο γύρο των διερευνητικών επαφών, οι οποίες διεξάγονται με όρους πλήρους μυστικότητας και με ρήτρα εμπιστευτικότητας εδώ και 16 περίπου χρόνια, ενώ είχαν διακοπεί το2016, με ευθύνη της κυβέρνησης. Υπενθυμίζεται ότι είχε ανακοινωθεί στις 7 Αυγούστου πως θα ξαναρχίσει η σχετική συζήτηση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, η έναρξη όμως δεν έγινε ποτέ, καθώς η υπογραφή του ελληνοαιγυπτιακού μνημονίου έβγαλε «στα κάγκελα» τον Ταγίπ Ερντογάν, που έβγαλε το «Όρουτς Ρέις» στην περιοχή του Καστελόριζου και σταμάτησε κάθε συζήτηση με την Ελλάδα.

Αποστολίδης και Ονάλ οι επικεφαλής;

Η συνάντηση των δυο αντιπροσωπειών θα πραγματοποιηθεί στην Κωνσταντινούπολη και επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας θα είναι ο πρέσβης ε. τ. Παύλος Αποστολίδης, ένας αρκετά έμπειρος και κοινής αποδοχής διπλωμάτης. Στην ελληνική αντιπροσωπεία, σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, αναμένεται να είναι και ο πρέσβης Αλέξανδρος Κουγιού, που είναι ο επικεφαλής της Ε΄ Γενικής Διεύθυνσης του υπουργείου Εξωτερικών.

Επικεφαλής της τουρκικής αντιπροσωπείας αναμένεται να είναι ο μόνιμος υφυπουργός Εξωτερικών Σετζντέτ Ονάλ, ενώ σημαντικό ρόλο αναμένεται να έχει και ο Τσαγατάι Ερτσιγές, που συμμετείχε και στις προηγούμενες αντιπροσωπείες της τουρκικής πλευράς.

Κοντά σε συμφωνία στο ΝΑΤΟ

Εν τω μεταξύ, Ελλάδα και Τουρκία βρίσκονται πολύ κοντά σε συμφωνία στο ΝΑΤΟ, προς λειτουργία 24ωρης γραμμής των δυο χωρών για αποφυγή των συγκρούσεων.

Η «Καθημερινή της Κυριακής» και ο Βασίλης Νέδος, έφεραν, μάλιστα, χθες στο φως της δημοσιότητας μια από τις πρώτες άτυπες μορφές του κειμένου του ΓΓ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, ενώ υπενθυμίζουμε ότι αρχικά η κυβέρνηση αρνούνταν τη διαμεσολάβησή του και τον κατηγορούσε για «φιλοτουρκισμό».

Διπλωματικός πυρετός σε εξέλιξη

Ενόψει της Συνόδου Κορυφής στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου, πάντως, εντείνεται τις τελευταίες ημέρες ο διπλωματικός πυρετός από το τρίγωνο Βερολίνου, Ουάσιγκτον –όπου περιλαμβάνεται και το ΝΑΤΟ- και Βρυξελλών. Τα τηλέφωνα παίρνουν κυριολεκτικά «φωτιά» και η μυστική διπλωματία για την τελική προσπάθεια για το συμβιβασμό που θα επιτευχθεί βρίσκεται στη κορύφωσή της.

Σήμερα διεξάγεται στις Βρυξέλλες το Συμβούλιο υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, με τη συμμετοχή του Νίκου Δένδια, όπου θα προετοιμαστεί η ατζέντα του Συβουλίου Κορυφής. Οι υπουργοί Εξωτερικών, σύμφωνα με την ανακοίνωση, αναμένεται να συζητήσουν τρέχοντα θέματα επικαιρότητας, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας, ενόψει και του επικείμενου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, της κατάστασης στον Λίβανο, την Κίνα και τη Ρωσία.

Οι δε συνομιλίες θα εστιαστούν στις πρόσφατες εξελίξεις στη Λιβύη και τη Λευκορωσία και τις σχέσεις ΕΕ-Αφρικανικής Ένωσης, ενώ κατά τη διάρκεια του γεύματος εργασίας, θα συζητηθεί η μελλοντική εταιρική σχέση με τη Νότια Γειτονία.

Στο περιθώριο του Συμβουλίου, ο υπουργός Εξωτερικών θα συναντηθεί με τον ειδικό εκπρόσωπο της ΕΕ για τον Διάλογο Βελιγραδίου-Πρίστινας και άλλων περιφερειακών θεμάτων Δυτικών Βαλκανίων, Μίροσλαβ Λάιτσακ, ενώ του Συμβουλίου θα προηγηθεί άτυπο πρόγευμα που παραθέτει ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ με προσκεκλημένη την αρχηγό της Λευκορωσικής αντιπολίτευσης.

Καθοριστικό είναι το θέμα των κυρώσεων, στο οποίο επιμένει η Λευκωσία, ενώ μετά τη Σύνοδο Κορυφής, ιδιαίτερο ενδιαφέρον συγκεντρώνει η επίσκεψη του Μάικ Πομπέο στην Αθήνα, όπως αποκάλυψε πρώτο το iEidiseis, το μεσημέρι του Σαββάτου.

ieidiseis

Πηγή: madata.gr