Υγειονομικοί: Θα κάνουμε το εμβόλιο, αλλά δεν αρκεί – Απαιτείται ενίσχυση του ΕΣΥ

0
39

«Η ΕΝΙΘ και οι αγωνιζόμενοι υγειονομικοί δεν αντιμετωπίζουμε κανένα δίλημμα. Θα κάνουμε το εμβόλιο. Είναι πράξη ατομικής αλλά και συλλογικής ευθύνης», τονίζει σε ανακοίνωσή της η Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης.

Σημειώνει, ωστόσο, ότι «ο εμβολιασμός δεν είναι πανάκεια», αλλά μια μακροχρόνια διαδικασία, τα αποτελέσματα της οποίας θα φανούν σε βάθος χρόνου, γι’ αυτό και απαιτείται ενίσχυση του ΕΣΥ.

Πιστοποιητικό εμβολιασμού: Το έντυπο που θα παίρνουμε μόλις κάνουμε το εμβόλιο – Media

«Ο εμβολιασμός θα υπονομευθεί και η πανδημία με τις επιπτώσεις της δεν θα αντιμετωπιστούν εφόσον δεν ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς και την πραγματική θωράκιση και ενίσχυση του ΕΣΥ», αναφέρει χαρακτηριστικά η ΕΝΙΘ και υπογραμμίζει, μεταξύ άλλων: «Απαιτείται άμεσα ενίσχυση του ΕΣΥ, έστω και τώρα, για την αντιμετώπιση όλων των πληθυσμιακών αναγκών σε περίθαλψη και όχι μόνο των ασθενών με κορονοϊό με: στελέχωση των νοσοκομείων με μόνιμο προσωπικό, ανάπτυξη της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας ώστε να επιτελέσει τον κρίσιμο ρόλο της και επίταξη του ιδιωτικού τομέα Υγείας και ένταξή του στον κρατικό σχεδιασμό για την αντιμετώπιση των αυξημένων αναγκών περίθαλψης».

Επισημαίνει, δε, ότι «κάθε εμβόλιο είναι κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα» και απαιτείται σοβαρός σχεδιασμός και προγραμματισμός για μαζικό δωρεάν εμβολιασμό, με επαρκή εμβόλια, πλήρεις και ασφαλείς δομές εμβολιασμού με πλήρη και ασφαλή εξοπλισμό και στελέχωσή τους με το αναγκαίο προσωπικό, κατάλληλα εκπαιδευμένο τόσο ως προς την εμβολιαστική διαδικασία όσο και στην έγκαιρη και αποτελεσματική αντιμετώπιση τυχόν παρενεργειών.

«Όπισθεν ολοταχώς» από την κυβέρνηση για τον κατά προτεραιότητα εμβολιασμό στελεχών της

Σημειώνεται ότι, τα προηγούμενα 24ωρα, σφοδρές αντιδράσεις προκάλεσε η ξαφνική εκτόξευση του αριθμού των κυβερνητικών στελεχών που εμβολιάστηκαν ή επρόκειτο να εμβολιαστούν κατά προτεραιότητα, ακόμα και εις βάρος του εμβολιασμού υγειονομικών, σύμφωνα με καταγγελίες.

Η κατακραυγή είχε ως αποτέλεσμα την οπισθοχώρηση της κυβέρνησης, δια στόματος της αναπληρώτριας κυβερνητικής εκπροσώπου, Αριστοτελίας Πελώνη η οποία, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό των «Παραπολιτικών», απέδωσε την αλλαγή πλάνων σε παρέμβαση του πρωθυπουργού, λέγοντας ότι παράλληλα το Μέγαρο Μαξίμου αποδοκιμάζει και τις πανηγυρικές αναρτήσεις υπουργών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με αφορμή των εμβολιασμό τους.

Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «ο συμβολισμός του θέματος εξαντλήθηκε στον εμβολιασμό του πρωθυπουργού και της πολιτικής και πολιτειακής ηγεσίας και ολοκληρώνεται σήμερα με τον εμβολιασμό του κ. Κουτσούμπα».

«Από εκεί και πέρα υπήρξε μια λίστα που αφορούσε κρίσιμες λειτουργίες του κράτους και της κυβέρνησης. Μέχρι την Τρίτη εμβολιάστηκαν 66 κυβερνητικά στελέχη και κρατικοί λειτουργοί από τους 128 που επρόκειτο να εμβολιαστούν και εδώ κλείνει η λίστα», συμπλήρωσε η ίδια.

Όπως εξήγησε η κυβερνητική εκπρόσωπος, τα υπόλοιπα άτομα που βρίσκονταν στη λίστα θα εμβολιαστούν σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έχει δώσει η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών για όλο τον πληθυσμό.

Πηγή: madata.gr