ΥΠΕΞ για Λευκορωσία: Ανάγκη για άμεση αποκλιμάκωση και αποφυγή χρήσης βίας κατά πολιτών

0
63

Θέση για τις εξελίξεις στη Λευκορωσία, εκεί που ο πρόεδρος της χώρας έδωσε σήμερα την άδεια στην αστυνομία να προχωρήσει σε βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων, πήρε το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών.

Λίγες ώρες μετά τη συνεδρίαση κορυφής της ΕΕ για το θέμα, το υπουργείο Εξωτερικών ζήτησε «άμεση αποκλιμάκωση και αποφυγή οποιασδήποτε περαιτέρω χρήσης βίας κατά πολιτών

Αναλυτικά:

Η Ελλάδα παρακολουθεί με μεγάλη ανησυχία τις τελευταίες εξελίξεις στη Λευκορωσία και εκφράζεται πλήρως από τη δήλωση της ΕΕ, 11ης τρέχοντος, στη συνέχεια των προεδρικών εκλογών της 9ης Αυγούστου.

Στο πλαίσιο αυτό, η Ελλάδα υπογραμμίζει την επιτακτική ανάγκη να υπάρξει άμεση αποκλιμάκωση και αποφυγή οποιασδήποτε περαιτέρω χρήσης βίας κατά πολιτών.

Τονίζει ότι το κράτος δικαίου, τα θεμελιώδη δικαιώματα και οι ελευθερίες θα πρέπει να είναι απολύτως σεβαστά, αποτελούν δε προϋπόθεση για την έναρξη ενός δημοκρατικού διαλόγου, χωρίς περιορισμούς, με την ευρύτερη κοινωνία της Λευκορωσίας.

Επισημαίνει δε, ειδικότερα, την ανάγκη σεβασμού της ελευθερίας της έκφρασης και της προστασίας των δημοσιογράφων και των επαγγελματιών των μέσων μαζικής επικοινωνίας και ενημέρωσης».

protothema

Πηγή: madata.gr