Υπό πίεση νοικοκυριά και επιχειρήσεις λόγω αδυναμίας πληρωμής δανείων. 900 πλειστηριασμοί σε μια εβδομάδα

0
75

Ασφυκτική είναι η πίεση για νοικοκυριά και επιχειρήσεις που αδυνατούν να πληρώσουν τα δάνειά τους. Στην εκπομπή Κοινωνία Ώρα MEGA μίλησε σχετικά η δικηγόρος Νανά Παπαδογεωργάκη, και ο κ. Γιάννης, δανειολήπτης ο οποίος κινδυνεύει να χάσει την περιουσία του σε πλειστηριασμό.
«Οι δανειολήπτες ρευστοποιούν ακίνητα για να δώσουν μετρητά, και όμως οι προτάσεις από τις τράπεζες για διακανονισμό δεν έρχονται»
«Σε πολλές περιπτώσεις λόγω της αύξησης του πληθωρισμού, της πανδημίας, της ανόδου των τιμών στην ενέργεια, έρχονται τα νοικοκυριά και δεν μπορούν να ανταποκριθούν στην πληρωμή των δανειακών τους υποχρεώσεων. Χρειάζεται αυτές οι εταιρίες διαχείρισης που έχουν αναλάβει μεγάλο αριθμό δανείων θα πρέπει αν κάνουν γενναία κουρέματα. Μιλάμε για δάνεια που ρυθμίστηκαν μέσα στην πανδημία και δεν πρέπει να ξαναμπούν στη διαδικασία ρύθμισης. Τα funds θα δυσκολέψουν τους ανθρώπους αυτούς. Οι δανειολήπτες κάνουν ό,τι μπορούν, ρευστοποιούν ακίνητα για να δώσουν μετρητά, και όμως οι προτάσεις από τις τράπεζες για διακανονισμό δεν έρχονται», εξήγησε η κ. Παπαδογεωργάκη.

Στην εκπομπή μίλησε και ο κ. Γιάννης ο οποίος βλέπει τρία σπίτια που έχτισε με τους κόπους μιας ζωής να βγαίνουν σε πλειστηριασμό, με τον ίδιο να αδυνατεί να κάνει κάτι, αφού ενώ έχει κάθε καλή πρόθεση να προχωρήσει σε διακανονισμό με το fund, κάτι τέτοιο δεν έχει καταστεί δυνατό μέχρι στιγμής.

«Μου βγάζουν σε πλειστηριασμό τρία ακίνητα και προσπαθώ να έρθω σε συμβιβασμό με το fund»
«Είχα πάρει κάποια δάνεια τα οποία τα αποπλήρωνα κανονικά μέχρι το 2012. Ήμουν οικοδόμος. Δεν είμαι κακοπληρωτής και τώρα προσπαθώ να περισώσω ό,τι μπορώ. Το 2010 έπεσα θύμα απάτης από συγγενικό μου πρόσωπο, που μου απέσπασε 280 χιλιάδες ευρώ. Το 2012 σταμάτησα τις πληρωμές στις τράπεζες. Πουλήθηκαν σε κάποια funds τα δάνειά μου», εξήγησε ο κ. Γιάννης.

«Εδώ και κάμποσο καιρό προσπαθώ με ένα συγκεκριμένο fund να βρούμε κάποια λύση. Μου βγάζει σε πλειστηριασμό σε 15 ημέρες 3 ακίνητα για 100-150 χιλιάδες ευρώ, το ένα από αυτά είναι η μόνιμη κατοικία μου. Η αξία τους είναι πάνω από μισό εκατομμύριο ευρώ. Μιλούσε ο δικηγόρος μου με το fund, είχαμε έρθει σε κάποιο συμβιβασμό, πουλούσα ένα ακίνητο και θα τους δίναμε μετρητά και θα δίναμε και δόσεις για να σταματήσουν οι υπόλοιποι πλειστηριασμοί. Το fund μας κοροϊδεύει εδώ και 3-4 μήνες, περιμένουμε ένα χαρτί από την τράπεζα για τον αγοραστή», πρόσθεσε ο ίδιος.

«Δε σταματούν σε κανένα επίπεδο, το φτάνουν μέχρι τέλους. Ο κ. Γιάννης δεν πρέπει να είναι στην κατηγορία του ευάλωτου δανειολήπτη. Έχουν τόσες εσωτερικές διαδικασίες δικές τους που το φτάνουν μέχρι το παρά πέντε. Η περίπτωση του κ. Γιάννη είναι πολύ συχνή», σχολίασε η κ. Παπαδογεωργάκη.

Πηγή: madata.gr