Υποχρεωτική χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους και SMS για ηλικιωμένους. Ανησυχία σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη

0
53

Την εφαρμογή του μέτρου της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας σε κλειστούς χώρους φαίνεται πως εξετάζει σοβαρά είναι η κυβέρνηση.

Η τροχιά της πανδημίας και ειδικά η χαλάρωση που παρατηρείται, πείθουν τους επιστήμονες και τις Αρχές ότι η χρήση μάσκας θα πρέπει να επιβληθεί στους κλειστούς χώρους μαζικής συνάθροισης, όπως είναι οι εκκλησίες.

Ακόμη φαίνεται πως εξετάζεται το σενάριο να επανέλθει το μέτρο του περιορισμού της κυκλοφορίας για πολίτες άνω των 65 ετών, από το φθινόπωρο, καθώς βασικό μέλημα είναι η προστασία των ηλικιωμένων από τον κορονοϊό.

Την υποχρεωτική χρήση της μάσκας σε επιπλέον κλειστούς χώρους αλλά και στους ιερούς ναούς είναι έτοιμοι να προτείνουν οι λοιμωξιολόγοι, που εξετάζουν σε καθημερινή βάση τα επιδημιολογικά στοιχεία και βλέπουν τα κρούσματα να αυξάνονται καθημερινά.

Εξάλλου, τα «ορφανά» κρούσματα στα μεγάλα αστικά κέντρα προβληματίζουν τους ειδικούς, καθώς δείχνουν διασπορά στην κοινότητα. Το φαινόμενο αποδίδεται στη χαλάρωση των μέτρων και στον συγχρωτισμό σε κέντρα διασκέδασης και αυτός είναι ο βασικός λόγος που πλέον οι περισσότερες μολύνσεις αφορούν σε νέους.

Τέλος τα πανηγύρια και τον Αύγουστο

Δεν θα υπάρξει δεύτερο lockdown με την έννοια που έλαβε χώρα το πρώτο, ξεκαθάρισε υφυπουργός Ανάπτυξης, Νίκος Παπαθανάσης μιλώντας χθες στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA».

«Είμαστε πιο έξυπνοι, με εργαλεία πιο ικανά να αντιμετωπίσουν τη διασπορά του Covid-19. Ίσως έχουμε τοπικές παρεμβάσεις στην αντιμετώπιση των προβλημάτων του κορονοϊού» είπε.

Τέλος, διεμήνυσε ότι η αναστολή των πανηγυριών θα παραταθεί μέχρι το τέλος Αυγούστου

Την ανησυχία του για την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού στην Ελλάδα εξέφρασε ο λοιμωξιολόγος, Μάριος Λαζανάς, μιλώντας στον ΣΚΑΪ ,επισημαίνοντας ότι «αυξάνονται τα κρούσματα, ειδικά στην Αττική και την Θεσσαλονίκη».

Εξήγησε δε ότι «είμαστε σε μια επιδημία και πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες και στο πλαίσιο αυτό είναι και η χρήση της μάσκας και των υπολοίπων μέτρων» προσθέτοντας πως «ο κόσμος δεν παίρνει τα μέτρα που έχει συστήσει η πολιτεία μετά από συζητήσεις με τους αντίστοιχους φορείς, του λοιμοξιωλόγους τον ΕΟΔΥ κλπ και αναφέροντας πως τα μέτρα πρέπει να γίνουν πιο αυστηρά ειδικά με την χρήση της μάσκας και πως ο ΠΟΥ έχει δηλώσει ότι το εμβόλιο δεν θα έρθει πριν το 2021.

Παράλληλα, ανέφερε πως υπήρχε σύσταση η μάσκα να χρησιμοποιείται στα σούπερ μάρκετ και είχε αρχίσει ο κόσμος να χαλαρώνει με αυτό και μόλις πήγε να γίνει πιθανή επιβολή προστίμου άρχισε να εφαρμόζεται το μέτρο σημειώνοντας πως «αυτό που δεν συμφωνώ με την κοινωνία είναι ότι πρέπει να υπάρχει ένας από πίσω και να κόβει χαρτάκια και κλήσεις για να συμμορφωνόμαστε. Από μόνοι μας πρέπει να αυτοπεριοριστούμε».

Ο ίδιος επεσήμανε πως ο ιός κυκλοφορεί και μεταδίδεται εύκολα όταν δεν παίρνουμε τα μέτρα και πως αυτή την στιγμή μολύνονται πιο πολύ οι νέοι ενώ οι ηλικιωμένοι και οι ευπαθείς ομάδες πλέον προστατεύονται υπογραμμίζοντας πως αν και οι νέοι είναι πιο ανθεκτικοί όσο αυξάνονται τα κρούσματα σε αυτούς είναι πιθανόν να μεταδοθεί και στους υπόλοιπους και γενικότερα μπορεί εύκολα να αυξηθούν τα κρούσματα χωρίς να το καταλάβουμε.

Ακόμα τόνισε πως η μάσκα πρέπει να χρησιμοποιηθεί στους κλειστούς χώρους διότι τα σταγονίδια μπορούν να μεταδοθούν ακόμα και σε 2 διαδρόμους πχ σε ένα σουπερμάρκετ. «Δεν είναι εύκολο δεν γίνεται όμως διαφορετικά δεν έχουμε άλλα μέτρα προφύλαξης» σημείωσε χαρακτηριστικά ενώ τόνισε πως «η μάσκα που προστατεύει είναι η πάνινη ή η χειρουργική οι άλλες δεν προστατεύουν».

Πηγή: madata.gr