Ζελένσκι: Μακάρι να μου μιλούσε ο Πούτιν. Να συναντηθούμε στην Ιερουσαλήμ

0
71

Σε νέες δηλώσεις προχώρησε το Σάββατο,12 Μαρτίου, ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Ο ίδιος επανέλαβε τη διάθεσή του να συνομιλήσει με τον πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, και δήλωσε ότι το Ισραήλ θα μπορούσε να μεσολαβήσει ώστε οι συνομιλίες να λάβουν χώρα στο Τελ Αβίβ ή την Ιερουσαλήμ.

Συνέντευξη Τύπου έδωσε ο Πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος απάντησε για όλα τα γεγονότα των τελευταίων ημερών από τον πόλεμο στη χώρα του εναντίον της Ρωσίας, τονίζοντας ότι αν οι Ρώσοι θέλουν να μπουν στο Κίεβο και «ισοπεδώσουν την ιστορική μνήμη της Ουκρανίας κι ένα κομμάτι της ιστορίας της Ευρώπης, βεβαίως μπορούν να το κάνουν. Αν αυτός είναι ο στόχος τους, ας το κάνουν». 

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι αν μπουν τεθωρακισμένα οχήματα στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας τότε θα έχουμε «χιλιάδες θύματα» και κατηγόρησε τη Ρωσία για τρομοκρατία, ενώ έκανε αναφορά και στην απαγωγή του δημάρχου της Μελιτόπολης λέγοντας ότι «τι θα κάνουν πια; Σε κάθε πόλη που καταλαμβάνουν, θα φέρονται έτσι στις αρχές; Μιλάει ο Πρόεδρος Πούτιν για αποστρατικοποίηση, ενώ κάνει τρομοκρατία».

«Η ιστορία εδώ είναι μαζί μας. Η Ουκρανία δεν μπορεί να κάνει προπαγάνδα και πρέπει να αφήσουμε τον κόσμο να βλέπει αυτό που γίνεται», επισήμανε ο Πρόεδρος της χώρας και τόνισε ότι «όποιος πιστεύει στην ελευθερία είναι Ουκρανός».

«Όσο για το Ισραήλ και τη διαμεσολάβηση του Ναφτάλι Μπένετ, εμείς ζητάμε τη φιλία του Ισραήλ», είπε ο Ζελένσκι, σχολιάζοντας το σημερινό δημοσίευμα της Jerusalem Post. «Προφανώς και θεωρούμε ότι είναι θετική η στάση του αλλά βέβαια το Ισραήλ έχει μια ιδιομορφία λόγω της ιστορίας του και των παραλληλισμών που θα μπορούσαμε να κάνουμε. Θα μπορούσαν να πάρουν θέση σε αυτόν τον πόλεμο επειδή έχουν βιώσει και αυτοί τεράστια κύματα προσφύγων. Το Ισραήλ μπορεί να παίξει ρόλο για να βρεθεί μια λύση. Παγκοσμίως επηρεάζει εκατομμύρια ανθρώπους και τις αντίστοιχες κυβερνήσεις. Θα μπορούσαν να υποστηρίξουν τις θέσεις μας στον ρωσικό λαό», είπε ο Ουκρανός Πρόεδρος.

Για τη Δύση και την υποστήριξή της είπε ότι «η Ουκρανία σήμερα αντικατοπτρίζει το τι μπορούν να κάνουν οι ελεύθεροι άνθρωποι σε έναν αντίστοιχο κόσμο. Όποιος πιστεύει ότι έχει τη δύναμη να ορθώσει το ανάστημά του, σκέφτεται σαν να είναι Ουκρανός. Όλοι αυτοί που βλέπετε να σηκώνονται και να μαζεύονται στους δρόμους, δεν το κάνουν για αστείο και ελαφρά τη καρδία. Είναι ουσιώδης η θέση μας για τα ανθρώπινα δικαιώματα».

Για την απαγόρευση πτήσεων, η απάντηση είναι σχετικά απλή, σύμφωνα με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι. «Κάποιοι εκπρόσωποι – ηγέτες της Δύσης, κάθονται καμιά φορά σε καφενεία και συζητούν για τον κόσμο και πώς ξαναφτιάχνεται αυτός στο μυαλό τους. Προφανώς δεν θα ήταν αυτοί που θα προσπαθούσαν να κλείσουν τους δικούς μας αιθέρες. Δεν το εννοώ για όλους. Απλώς απευθύνω για άλλη μια φορά έκκληση να καταλάβουν οι ηγέτες ποια είναι η δικιά μας θέση. Επίσης, βεβαίως, υπάρχουν τα αντιαεροπορικά συστήματα και είναι κάτι, τα οποία μπορούμε και εμείς να βρούμε ή είναι ευπρόσδεκτα από όσους θέλουν να μας τα δώσουν. Αντιλαμβανόμαστε τη δυσκολία κάποιων χωρών αλλά εμείς είμαστε έτοιμοι ακόμα και να αγοράσουμε αντιαεροπορικά συστήματα».

Για τους βομβαρδισμούς στο μαιευτήριο και γενικότερα, είπε ότι δεν έχει κάτι άλλο να σχολιάσει. «Τι να πω; Πώς να αξιολογήσεις μια τέτοια πράξη; Μια τρομοκρατική ενέργεια; Τι άλλο να πω; Είναι τραγικό να βλέπεις ανθρώπους να κάνουν τέτοια πράγματα σήμερα. Δεν έχει σημασία να γίνεται αυτό μόνο μια φορά. Ένας φούρνος να ανατιναχθεί και να σκοτωθούν άνθρωποι, μας στεναχωρεί. Αυτά που θα συμβούν στο μέλλον, κανείς δεν τα ξέρει. Ακούω φοβερά πράγματα, πχ για χημικά. Όταν έρχονται δεκάδες τέτοια εκφοβιστικά μηνύματα, προφανώς αγχώνεσαι. Όπως η επίθεση στο Χάρκοβο, ήταν φρικτά πράγματα αυτά. Δεν θέλω να συνηθίσουμε σε αυτά».

Για τον Εμανουέλ Μακρόν, ο Ζελένσκι είπε πως «έχουμε κάνει πολλά τηλεφωνήματα. Χθες μας ήρθε ένα βίντεο που αποδεικνύει την απαγωγή του δημάρχου της Μελιτόπολης. Ζήτησα τη βοήθεια του κ. Μακρόν. Ο δήμαρχος είναι ένας άνθρωπος που ήθελαν να τον κάνουν ντε και καλά να καλωσορίσει τον ρωσικό στρατό, κάτι που αρνήθηκε. Συνήθως όταν απαγάγει κάποιος, γυρνάει και ένα βίντεο για να του πει πες κάτι αλλιώς θα σε σκοτώσω. Θέλουν να κάνουν επίδειξη επιρροής; Εγώ, λέω, μακάρι να μου μιλούσε ο Βλαντιμίρ Πούτιν για να τα συζητήσουμε όλα αυτά. Μου μένει να τα συζητάω με τον Γάλλο Πρόεδρο και τον Όλαφ Σολτς, οι οποίοι ενδεχομένως να μπορούν να τα μεταφέρουν όλα αυτά στον Ρώσο Πρόεδρο».

Πηγή: madata.gr